'EHBO-koffer' voor gedupeerde vreemdgangers

REUTERS
37 miljoen schuinsmarcheerders, waaronder 594 Nederlanders, 'are caught with their pants down' door de hack bij vreemdgangerssite AshleyMadison.com. Twee wetenschappers in New York schieten de betrapte overspelplegers te hulp met een 'EHBO-koffer'.

Niet dat Dr. Yaniv Ehrlich van Columbia University vreemdgangers wil helpen of ontrouw wil goedpraten. Het gaat hem om privacy. Ook al heb je geen medelijden met de slachtoffers van de Ashley Madison-hack, mensen moeten zichzelf wel afvragen hoe zij zich zouden voelen als gevoelige financiële of medische informatie op straat komt te liggen. "Het internet vergeet niets. Elk stukje informatie (al dan niet privé of gênant) is voorgoed beschikbaar."  

"Gebruikers van de datingsite OKCupid, gebruikers van een besloten steungroep voor homoseksuele tieners, of de patiënten van een afkickkliniek, wij en zij hebben allemaal recht op privacy." 

Zoals artsen "iedereen behandelen, zelfs terroristen en massamoordenaars, proberen we hulp te bieden op basis van onze kennis en ervaring met de technische aspecten van online privacy. En niet 39 miljoen mensen te veroordelen voor hun slechte beslissingen", legt Ehrlich uit.  

Voor iedereen
De voorzorgsmaatregelen en schadebeperkende tips die Ehrlich geeft, zijn niet alleen bestemd voor Ashley Madison-slachtoffers, maar iedereen die gedupeerd is door een datalek of zo low-profile mogelijk op internet actief willen zijn, kan er zijn voordeel mee doen. "Het Ashley Madison-datalek is niet het eerste lek, maar het is de eerste keer dat zo'n enorme hoeveelheid uiterst intieme informatie zo publiekelijk wordt blootgelegd."

Zo adviseert Ehrlich slachtoffers om na te gaan of hun gegevens zijn gelekt door te zoeken op sites die zoekopdrachten niet bewaren. Normale zoekmachines als Google zijn riskant omdat elke zoektocht wordt gematcht met een IP-adres en gekoppeld aan een e-mailadres. "Zoek het mailadres dat je voor Ashley Madison gebruikt en kijk of je iets vindt. Om het lekken verder te minimaliseren, raden we aan om te zoeken met StartPage, die geen privégegevens verzamelt. We raden ook aan om je browser op privémodus te zetten."

Na de search moet het e-mailadres dat voor Ashley Madison werd gebruikt op zo veel mogelijk plekken verwijderd worden. "Posts en boodschappen die dat mailadres bevatten moeten gedeletet worden. Het doel is om de kans verkleind wordt dat in de toekomst een Ashley Madison mailadres informatie over jou naar boven brengt."  

"Sluit het mailaccount en gebruik het nooit meer, en verwijder het van elk profiel dat zelfs een vaag verband heeft met persoonlijke informatie over jou bij Ashley Madison, inclusief uiterlijke details en 'potentieel genante/belastende informatie': chats, seksuele voorkeur, etc. Deze informatie kun je nooit meer verbergen, maar je kunt tenminste zien in hoeverre je blootgesteld bent."  

Honderd procent waterdicht zijn de adviezen echter niet. "Het internet vergeet niets, dus dit is geen kogelvrije oplossing", waarschuwt Ehrlich. "Maar er is een oud Jiddisch gezegde: het is een ding dat je je laat doden door de wraakengel, maar het is iets anders dat je je deur voor hem van het slot haalt en de strop om je hals legt."