“Een beetje fatsoen op Facebook”

AP

HLN-hoofdredacteur Dimitri Antonissen over respect op Facebook

In Nieuw Zeeland schiet iemand in een moskee vijftig onschuldige mensen dood. Eén van de eerste reacties onder het Facebook-artikel dat we er over posten is een afbeelding van iemand die vrolijk popcorn zit te eten. Iemand anders schrijft: “Ze moesten hem ‘n standbeeld geven. Eindelijk ‘s iemand die iets wil doen aan die invasie van bruine apen.” Het zijn maar twee voorbeelden van enkele tientallen walgelijke reacties die onder het artikel geplaatst worden. Tuurlijk is er recht op vrije meningsuiting en kunnen we discussiëren over migratiebeleid of inburgering. Maar daar hebben dit soort reacties niets mee te maken. Het is puur vilein racisme.

Helaas verbazen dat soort reacties niet eens meer. Vooral Facebook is een plek geworden waar de botheid en het totale gebrek aan inlevingsvermogen van sommige gebruikers stuitend is. En niet enkel onder artikels waar het over migratie of religie gaat. Bij het overlijden van een politicus was één van de eerste reacties iemand die hem een nog langere kanker-lijdensweg toewenste. En toen enkele weken geleden een jongen overleed bij het aanraken van de bovenleiding van een spoorweg, reageerde een man met maar twee woorden: “Natuurlijke selectie.” 

Ik heb hem toen als hoofdredacteur persoonlijk opgebeld. Het was niet moeilijk om het telefoonnummer te vinden, want ondanks de degoutantigheid van zijn reactie, postte hij gewoon onder eigen naam. Of hij besefte hoe misselijkmakend zo’n comment bij vrienden en familie zou overkomen? Of hij dat bij een ongeval met zijn kinderen of partner ook zou willen: dat compleet wildvreemden met zo’n gebrek aan medeleven reageren? Aan de andere kant van de telefoon kwam alleen maar gestamel. Typisch: grote mond op Facebook, maar nauwelijks weten wat te zeggen tijdens een echt gesprek. Uiteindelijk kwam er enkel uit dat hij niet verder gecontacteerd wilde worden. Dat hoefde ook niet: we hebben deze gebruiker permanent geband van onze facebookpagina.

Hoofdredacteur Dimitri Antonissen.
Het Laatste Nieuws Hoofdredacteur Dimitri Antonissen.

Uiteraard kan ik als hoofdredacteur niet elke keer persoonlijk reageren. In onze eigen app en op onze eigen website hebben we een systeem waar elke reactie voor publicatie door een moderatieteam beoordeeld wordt. Dat doet ze aan de hand van deze gedragsregels. Het heeft niets te maken met censuur: alle mogelijke visies zijn welkom en worden ook gepubliceerd. Maar onder andere voor reacties die beledigend zijn, oproepen tot haat en geweld, of racistisch zijn, is geen plek. Op die manier modereren we elke maand zo’n 250.000 reacties.

Zelfs voor een groot merk als HLN is het onmogelijk om dat even systematisch te doen op Facebook. Er ligt bovendien ook een flink pak verantwoordelijkheid bij het sociale netwerk zelf: Facebook biedt veel minder mogelijkheden voor het modereren van comments dan we dat op onze eigen site hebben. Maar toch zwijgen we als nieuwsmerk niet langer. Geregeld roepen we zelf als HLN actief op onder Facebook posts om met respect voor elkaar te reageren. Niet om te censureren, maar net om te garanderen dat mensen op een intelligente manier met elkaar van mening kunnen verschillen. 

Beledigingen, geroep of racisme staan dat alleen maar in de weg. Voor wie denkt met “popcorn” te moeten reageren op een bloedbad is geen plek op onze pagina. Het zorgt er hopelijk voor dat de “stille meerderheid” zich ook op Facebook gesterkt voelt. Steeds vaker zie ik ook andere lezers samen met ons als nieuwsmerk tegen dit soort uitwassen op Facebook reageren. Want gelukkig zijn er nog altijd overweldigend meer mensen die wél op een respectvolle manier met elkaar willen discussiëren.

HLN70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Kennes

  Leg de schuld bij diegenen die de gruweldaden of stommiteiten begaan. Reacties daarop zijn normaal en menselijk. Soms zijn ze misschien ongepast of kwetsend, het zij zo. De acties die de reacties oproepen zijn ook dom, gruwelijk, etc... Ik las hier ook iets over het belang van politiek correct zijn... Sorry, maar de doorgedreven politieke correctheid van tegenwoordig is 1 van de grootste problemen. Men mag niet meer ademen uit schrik dat er een sneeuwvlokje op zen teentjes getrapt wordt.

 • Erwin Van der Poorten

  Bewijst hoeveel haat er is tegenover alle menselijke rassen en religies in de wereld. Leer er uit inplaats van er kririek op te geven en stel de vraag als reporter wie voor al die haat voor elkaar verantwoordelijk is en vraag aan hen wat fatsoen.

 • guido Bervoets

  Men heeft steeds de mond vol over normen en waarden en rechten en plichten maar op de sociale media vindt men daar bijna niks van terug. Ook het recht van vrije meningsuiting heeft zijn rechten en plichten - men heeft het recht om ten allen tijde mijn mening te verkondigen, maar men heeft ook de plicht om dat op een fatsoenlijke manier te doen met respect voor iemand anders mening en persoon.

 • Alex Bervoets

  Je mag censureren wat je wil maar sociale media zijn een spiegel van de maatschappij. Deze mensen zijn er nu eenmaal en die verdwijnen niet door ze de mond te snoeren. Pak Facebook niet aan, maar begin bij de opvoeding...

 • Dirk Tuymans

  Racisme is niet strafbaar!! Aanzetten tot haat wel. Dat is helemaal iets anders. Dit ter info.