"Dat ene gemene bericht op Facebook heeft hem over de rand geduwd. Nu moet Esme (2) zonder vader verder”

Kenny Gregg met zijn dochtertje.
Facebook Kenny Gregg met zijn dochtertje.
Sociale media hebben hun nut bewezen, maar tegelijk gaat er ook heel wat leed achter schuil. Tot zelfmoord toe soms. In Noord-Ierland is de familie van Kenny Gregg er heilig van overtuigd dat een bericht van een anonieme trol op Facebook het beslissende duwtje in de rug gegeven heeft. Zijn jongere zus is nu een petitie gestart om ervoor te zorgen dat er meer controle komt op zulke online treiterijen.

De 27-jarige kok uit Dundonald stapte op 3 januari uit het leven. Op dat moment wisten zijn geliefden nog niet wat hij op internet te verduren gekregen had.

“Eén post die de dag voor zijn dood geplaatst werd, moet er bijzonder hard ingehakt hebben”, stelt Carolyn. “Er stonden meer dan veertig vreselijke commentaren onder. De teneur was altijd dezelfde: Kenny was een verschrikkelijk iemand... Zijn reputatie lag aan diggelen. Zonder die gemene opmerkingen zou Kenny vandaag nog leven, dat weet ik zeker. Nu moet zijn tweejarige dochter Esme verder zonder vader.”

Sinds vorig jaar leed Gregg aan een depressie. “Ook toen doken er al berichten met onterechte kritiek over hem op, daar kon hij niet mee om.” 

“Ik zie jullie graag”
Voor zijn wanhoopsdaad had Gregg nog berichten gestuurd naar zijn vriendin en zijn zus. Hij benadrukte dat hij hen graag zag. Ook moeder Ann kreeg te horen hoe fantastisch hij haar vond.

“Maar toen ik hem de ochtend erna wilde wakker maken, bewoog hij niet meer. Ik heb nog vijf minuten mond-op-mondbeademing geprobeerd, maar tevergeefs.”

Meer moderatoren
Carolyn vindt dat kwetsende berichten op Facebook strenger aangepakt moeten worden. Om die taak te kunnen uitvoeren, zouden er volgens haar een pak meer moderatoren moeten komen. Door een petitie op te starten, hoopt ze de regering uiteindelijk zo ver te krijgen.

“Kenny trok zich altijd hard aan wat anderen van hem dachten. Hij moet zich zo miserabel gevoeld hebben dat hij uiteindelijk geen andere uitweg meer zag dan zelfmoord. Die kwaadsprekers zouden daar niet zomaar mee weg mogen komen. De dag na zijn dood stond er zelfs te lezen dat hij zijn verdiende loon gekregen heeft”, besluit Carolyn.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wendy Vandereyken

  Daarom gebruik ik ook geen Facebook of Twitter. Ik heb er trouwens geen behoefte aan. Het echte leven speelt zich buiten af, niet op (a)sociale media. En wat mensen over mij denken, daar lig ik al zeker niet wakker van. Het zijn toch zij die de moeite moeten doen om ermee bezig te zijn.

 • Johan Van loocke

  Deelneming aan de familie. Behalve dat ik af en toe een reactie plaats op een artikel blijf ik weg van alle sociale media. Facebook kan nuttig zijn als je een zaak hebt, maar ik heb geen behoefte om alles met iedereen in mijn leven te delen. En wat mijn buren bvb doen interesseert me niet. Iedereen beroept zich op zijn privacy maar zet wel zijn hele leven op internet. En niet iedereen kan overweg met negatieve/jaloerse reacties. Vindt dit zeer erg voor zijn familie. Rust in vrede.

 • Willem Van Kalsteren

  Dit is niet pesten, dit is iemand psychologisch folteren.

 • jan verbrugge

  Meer moderatoren? Ooit gehoord van mensen blokkeren? Of zelfs gewoon al die rommel ni gebruiken

 • Jan Groenendaal

  De nuchtere waarheid: een dergelijke controle instellen is een illusie. Privacy en afscherming zijn een fundamenteel gegeven in de natuur met het oog op overleven. Ook bij dieren. Gebruik Facebook en gelijkaardige gewoon niet, hopelijk verdwijnen ze. Dat is toch maar een overbodige laag op basis Internet diensten die op zich meer dan volstaan. Ik wil ook nog eens herhalen hoe hallucinant het is dat de mensen de huidige trend naar vernietiging vd privacy, helaas ook door de overheid, ondergaan.