"Cyberaanval vanuit 15 landen op Russische verkiezingscommissie"

Ella Pamfilova
AFP Ella Pamfilova
Het computernetwerk van de Russische verkiezingscommissie was vannacht het doelwit van een cyberaanval uit vijftien landen, meldt het hoofd van de commissie, Ella Pamfilova.

"Op 18 maart hebben we een DDoS-aanval ('distributed denial of service') afgeweerd tussen 02.00 en 05.00 uur. De piek van de aanval vond plaats om 02.20 uur in Moskou. De bronnen van de aanval werden in 15 landen gelokaliseerd", aldus Pamfilova volgens persagentschap TASS. Ook zou het informatiecentrum van de commissie aangevallen zijn.

Bij een DDos-aanval bestoken hackers een computersysteem met extreem veel bezoeken. Door deze digitale file gaan servers plat, met veel overlast tot gevolg.
Niet alleen de verkiezingscommissie, maar ook Russische media zouden het slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen.

Volgens Mikhail Osejevsky, de voorzitter van de Russische telecomholding Rostelecom, zijn verschillende websites in de dagen voor de verkiezingen het doelwit geworden van cyberaanvallen. Gisteren werd een aanval geregistreerd tegen de Russische telecom- en IT-waakhond en nieuwsportaal Lenta.ru. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Giels

  Natuurlijk moeide het Kremlin met de eigen verkiezingen. Ze hebben alle propaganda kanalen in eigen handen. Belangrijke oppositieleiders mogen niet meedoen en dan is er nog de talrijke verkiezingsfraude. Vergeet ook niet dat Rusland een traditie heeft van liegen en bedriegen.

 • Chris Deckers

  Ik ben benieuwd Emre wat je precies bedoeld. Als je A zegt, zeg dan ook B.

 • Christine Laevers

  Oh ja, en welke vijftien landen zijn dat dan ? Hacken is een nieuwe vorm om protest te uiten of weerwerk te geven. Het is een vorm van diplomatie geworden in zeer ruime zin. Maar Jan in de straat komt nooit te weten hoe het eigenlijk in elkaar zit. Is het de regering of een vereniging van individuen verspreid over landen ?

 • Jan Dekoninck

  Haal aub die irritante reclame van Orange van mijn scherm

 • Peter Thys

  "Straks krijgen de Russen de beschuldiging hun te moeien met hun eigen verkiezingen".Wie wee? Er zijn al her en der onregelmatigheden vastgesteld dus ze ziojn reeds goed vertrokken !