"Boeing 757 gehackt op luchthaven"

Een Boeing 757 van American Airlines stijgt op vanaf de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle.
REUTERS Een Boeing 757 van American Airlines stijgt op vanaf de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle.
Amerikaanse cyberexperts claimen dat ze een Boeing 757 hebben gehackt. Niet in een simulatie, maar in het echt, op de luchthaven van Atlantic City (New Jersey). Dat hebben ze volgens Aviation Today onthuld op een cybercongres in de Verenigde Staten. Het ging om een toestel dat speciaal voor zulke onderzoeken is gekocht. Het vliegtuig was niet in gebruik en er zaten geen passagiers in.

"We kwamen op 19 september 2016 aan bij het vliegtuig. Twee dagen later slaagde onze aanval, van afstand en zonder medewerking. Dat betekent dat niemand het toestel aanraakte en dat we geen infiltrant hadden om ons te helpen", zei Robert Hickey van de Cyber Security Division van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in Washington.

Hickey wil niet zegen hoe hij en zijn mensen de kraak precies hebben uitgevoerd. Die details zijn geheim. Hij wil alleen zeggen dat hij gebruik heeft gemaakt van de radiocommunicatie van de Boeing.

Boeing stopte in 2004 met het bouwen van de 757. Er zijn ruim duizend vliegtuigen van dat type gebouwd, waarvan nog enkele honderden in gebruik zijn.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marcus Camps

    Iedere IT-specialist weet hoe moeilijk het opzetten van een VPN verbinding is, goed te verstaan met de wetenschap van alle apparatuur en paswoorden. Ook hier zal volop gebruik gemaakt zijn voorkennis. Bovendien welk vliegtuig zal op het tarmac enkele dagen zijn radioverbinding laten aanstaan zodat onbevoegden toegang kunnen krijgen ?