"Bijna alle malware verdwijnt binnen een uur"

thinkstock
Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye heeft zich gemengd in de discussie over virusscanners. Uit onderzoek van het concern blijkt dat 82 procent van de malware binnen een uur weer verdwijnt. 70 procent werd slechts een keer aangetroffen. Daardoor wordt het voor virusscanners haast onmogelijk om computers optimaal te beschermen.

FireEye reageert op de stelling van concurrent Symantec dat het ontwikkelen van virusscanners geen zin meer heeft. Virusscanners zouden achter de feiten aanlopen en bovendien zou de ontwikkeling financieel niet meer aantrekkelijk zijn.

Ontwikkelaar Zheng Bu van FireEye is het wel eens met Symantec. Volgens hem werkt het huidige systeem niet meer. Niet alleen omdat de malware snel verdwijnt, maar ook omdat updates van virusscanners in de meeste gevallen lang op zich laten wachten en ook nog eens bij veel organisaties moeilijk uit te rollen zijn.

Het Amerikaanse bedrijf onderzocht in 2012 en 2013 zo'n half miljoen malware-versies. Daardoor ontdekte FireEye dat het steeds moeilijker wordt voor virusscanners om conputers adequaat te blijven beschermen.