"Adblockers maken het internet kapot"

thinkstock
Volgens een nieuwe studie blokkeren adblockers niet alleen advertenties op het internet, maar verstoren ze ook de websites zelf. De adblockers weerhielden de onderzoekers er bijvoorbeeld van online een vliegticket te boeken of een online aankoop te doen.

Onderzoekers van het Londense ad-techbedrijf Oriel deden onderzoek naar 24 courante ad blockers op de 100 populairste Britse websites. Adblockers als 'Adblock', 'Adblock Plus' en 'uBlock Origin' bleken niet alleen advertenties te blokkeren maar de volledige websites in de war te sturen. Nuttige delen van de sites werden verstoord waardoor de onderzoekers ze niet meer naar behoren konden gebruiken.

Populaire Britse websites als British Airways, Ryanair, Vodafone en Land Rover werden onder de loep genomen. Toen de onderzoekers een vliegticket op de website van British Airways wilden boeken, staken de adblockers daar een stokje voor. Zo werden de check-inschermen geblokkeerd, waardoor de boeking in het honderd liep. Ook op de site van Ryanair ondervonden de onderzoekers gelijkaardige problemen.

Op de andere websites verstoorden de ad blockers het trackingsysteem voor leveringsdiensten of blokkeerden ze de mogelijkheid om video's te bekijken. "Het zijn heel lompe instrumenten die onschuldige codes verwijderen", klinkt het bij CEO Aidan Joyce. "Delen die niets met reclame te maken hebben, worden gewoon geblokkeerd."

"Het zijn lompe instrumenten die onschuldige codes verwijderen."

Oriel-CEO Aidan Joyce

Mobiele adblockers

Volgens schattingen draaien adblockers op ongeveer een derde van de Britse computers. Dat heeft uiteraard zware gevolgen voor de economie, maar dan moet de zwaarste klap wellicht nog komen. Mobiele adblockers staan immers nog in hun kinderschoenen in Europa, maar als ze tot wasdom komen, wordt de economische schade immens.