Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken om audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah Winfrey accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten.
Delen per e-mail
Het duurde niet lang voor Clubhouse in het vizier van Facebook kwam te liggen. De techreus houdt nieuwe apps vaak nauw in de gaten om de best werkende functies ervan te kopiëren. Binnen enkele weken had topman Mark Zuckerberg een Clubhouse-account. Kort daarna introduceerde zijn Instagram de Live Rooms-functie, die direct met Clubhouse moet concurreren.
Live Rooms en Clubhouse laten je allebei met andere mensen praten terwijl een groot publiek mag meeluisteren. Helemaal identiek zijn de twee echter niet: voor zowel streamers als luisteraars zijn er een paar verschillen.
Luisteren of kijken
Het grootste verschil tussen de twee is de focus op audio of video. Clubhouse houdt het enkel bij audio. Een opvallende keuze in een tijd waarin apps zich over het algemeen steeds meer op beeld zijn gaan richten en we massaal gewend zijn geraakt aan videobellen.
Clubhouse kan daardoor op de achtergrond van de smartphone afgespeeld worden, zonder dat de app open hoeft te staan. Zo voelt het alsof er live naar een radiostation of podcast wordt geluisterd.
Instagram moet het vooral hebben van beeld, dus Live Rooms draait volledig om video. Live Rooms is een uitbreiding van de standaard streamingfuncties van de app. Het was al mogelijk om met twee personen tegelijk te streamen. Nu kunnen streamers drie gasten uitnodigen om een gesprek te voeren. Het scherm wordt dan opgedeeld in vier vakjes waar de losse gesprekspartners in te zien zijn.
Clubhouse laat je meepraten
Ook voor het publiek is er een groot verschil tussen de twee platforms. In Clubhouse kunnen luisteraars op elk moment hun virtuele hand omhoog steken door een knop in te drukken. De streamers kunnen er vervolgens voor kiezen om deze mensen uit te nodigen in het gesprek. Deze interactiviteit maakt de afstand tussen spreker en luisteraar een stuk kleiner.
Met Live Rooms houdt het na drie gasten op. Het publiek kan vervolgens alleen meekijken en via een chat meepraten. Ook kunnen kijkers via Live Rooms geld geven aan de streamers, onder andere voor inzamelingsacties. Instagram zegt aan meer interactieve functies te werken, maar voorlopig voelt Live Rooms een stuk eenzijdiger dan Clubhouse.
Instagram is voor iedereen
Lang niet iedereen kan op dit moment Clubhouse gebruiken. De app is alleen op uitnodiging toegankelijk: iedere nieuwe Clubhouser krijgt twee uitnodigingen om onder vrienden te verdelen, dus het is niet heel lastig om binnen te komen, maar er is wel een drempel. Bovendien is er nog geen Android-app van Clubhouse, waardoor het alleen op een iPhone of iPad werkt. Instagram kan op zijn beurt door iedereen worden geïnstalleerd en staat in appwinkels van alle grote telefoonmerken.
Daarnaast kun je op Clubhouse alleen een evenement meemaken door zelf live aanwezig te zijn. Gesprekken worden niet opgenomen, waardoor ze ook niet teruggeluisterd kunnen worden. Bij Instagram kunnen de streams wel worden bewaard, zodat iedereen ze terug kan kijken.
Virtueel café
Nu we geen gesprekken op café kunnen voeren, zijn apps als Clubhouse en Live Rooms van Instagram de moderne vervanger. Voor mensen die al veel Instagram-volgers hebben, is dat de meest logische plek om te streamen.
Toch is Clubhouse, ondanks het exclusieve karakter, door de focus op audio een stuk laagdrempeliger. Je hoeft niet na te denken over een video-opstelling en kunt tijdens een gesprek tegelijk iets anders doen. Daarnaast zijn Clubhouse-gesprekken een stuk interactiever, wat het nu de hipste plek maakt om te zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
Verklikken aangemoedigd: China lanceert telefoonlijn om ‘illegale’ kritiek op het regime door te geven
China heeft een ‘hotline’ gelanceerd waarop inwoners negatieve online opmerkingen over de heersende Communistische Partij en haar geschiedenis kunnen melden. De telefoonlijn komt er naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de partij in juli. -
Clubhouse is de nieuwe hit op sociale media: wat is het en wat kun je ermee?
De app Clubhouse is dé nieuwste sociale mediahit. Het exclusieve platform dat draait om live audio, groeide in relatief korte tijd uit tot een van de populairste netwerken van het moment. Maar wat is Clubhouse precies en wat maakt de app zo populair? -
-
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
HLN Drive
Hoe het Turkse TOGG Tesla van de troon wil stoten
Geregeld staat er een automerk op dat Tesla het vuur aan de schenen wil leggen. De laatste pretendent is het Turkse TOGG. Al lijkt dit merk wel goede kaarten te hebben, want er zit een grote machine achter. HLN Drive wikt en weegt de kansen van de nieuwe constructeur. -
UPDATE5
Na lek bij Facebook nu ook gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop op hackersplatform
Na het lek bij Facebook is er nu ook een database gevonden met de persoonlijke gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers. Dat melden meerdere techwebsites. Het gaat om telefoonnummers, namen, locatiegegevens en e-mailadressen. “Dat is heel bruikbare info voor oplichters die mensen geld willen aftroggelen”, zegt technologiejournalist Lucas Wuyts.