Instagram blokkeert steeds meer hashtags die niet-vaccineren promoten

EPA
Instagram blokkeert actief steeds meer hashtags die worden gebruikt door mensen die tegen vaccinaties zijn. Dit doet het socialemediaplatform om desinformatie over vaccineren tegen te gaan, laat een woordvoerder van Instagram weten aan ‘Huffington Post’.

De dienst was al langer bezig met het blokkeren van hashtags. Zo waren #vaccinescauseautism, #vaccinescauseaids en #vaccinesarepoison al niet meer te zien. Nu is ook #vaccineskill toegevoegd aan het rijtje geblokkeerde zoektermen. Gebruikers kunnen niet zoeken op de termen en het aanklikken van de hashtags levert geen resultaat op.

CNN berichtte eerder dat de hashtag #vaccinekills nog steeds bovenaan de zoekresultaten stond als je “vaccines” intikte.

Uitbraak van mazelen

In Amerika - maar ook daarbuiten - is er steeds meer aandacht voor de informatie die via sociale media wordt verspreid over vaccineren. In 23 staten is er een uitbraak van de mazelen, een ziekte die in het land in 2000 nog als uitgeroeid werd gezien. 

Tegelijkertijd roept de anti-vaccinatiebeweging mensen op hun kroost vooral niet te laten inenten. In België zijn de mazelen aan een ongeziene opmars bezig. Alleen in februari waren er hier 90 nieuwe patiënten, tegenover 20 in januari. 

Instagram is niet het enige platform dat actief optreedt tegen zogenoemde anti-vaxxers. Amazon haalde al films offline van zijn streamingdienst die niet-vaccineren promoten. Ook Facebook, moederbedrijf van Instagram, nam maatregelen. Zo komen pagina's die tegen vaccineren zijn niet meer voor in de zoekresultaten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hubert Wouters

    Zeer positieve actie van Instagram.