Huawei presenteert eigen besturingssysteem HarmonyOS: “Overstap van Android kan onmiddellijk”

Richard Yu, hoofd van de consumentenafdeling bij Huawei.
AFP Richard Yu, hoofd van de consumentenafdeling bij Huawei.
De Amerikaanse ban op Huawei blijft duren, maar ondertussen heeft het Chinese telecombedrijf wel een eigen besturingssysteem klaar voor smartphones en andere slimme toestellen. Het alternatief heet ‘HarmonyOS’ en werd vandaag voorgesteld op een persconferentie in Dongguan. Het besturingssysteem zou Android “onmiddellijk” kunnen vervangen, mocht dat nodig zijn, volgens topman Richard Yu.

Zoals bekend werkte het Chinese bedrijf al een tijdje aan een besturingssysteem. Met HarmonyOS mikt Huawei vooral op slimme apparaten - denk aan wearables, smart-tv’s en slimme auto’s - maar het OS kan ook op smartphones draaien. 

Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre Huawei het eigen systeem zal gebruiken om Android te vervangen. Volgens topman Yu verkiest Huawei nog steeds om hun telefoons te laten draaien op Android, maar een overstap naar HarmonyOS is vanaf nu een optie. “Als we (Android) niet kunnen gebruiken in de toekomst, kunnen we onmiddellijk overstappen naar HarmonyOS", aldus Yu. 

Dat Huawei zo’n plan B achter de hand houdt, heeft te maken met de Amerikaanse ban die nog steeds geldt tegen het Chinese bedrijf. Bedrijven uit de VS mogen daardoor geen handel drijven met Huawei, tenzij ze een vergunning hebben. Dat betekent dat ook de licentie op Android in het gedrang komt, omdat het mobiele besturingssysteem van (het Amerikaanse) Google is. 

HarmonyOS zal later dit jaar al verschijnen op “smart screen producten”, wellicht smart-tv’s. De komende drie jaar zal het systeem op andere toestellen worden gebruikt. Die uitrol begint eerst op thuismarkt China, waar het systeem overigens door het leven gaat als HongmengOS. 

Huawei wil het Android-alternatief ook niet voor zich houden. Het besturingssysteem wordt gelanceerd als een opensource platform: dat betekent dat ook andere bedrijven het besturingssysteem kunnen gebruiken. 

Amerikaanse ban

Ondertussen heeft de Amerikaanse regering nog geen beslissing genomen over de vergunningen die bedrijven nodig hebben om zaken te mogen doen met Huawei. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. 

Het uitstel zou een reactie zijn op de Chinese beslissing om te stoppen met het aankopen van Amerikaanse landbouwgoederen. Vorige week liet de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross nog weten dat zijn ministerie ongeveer vijftig aanvragen had ontvangen. Die werden beoordeeld en een beslissing kwam er volgens Ross aan.

De Verenigde Staten hebben zo’n vergunning noodzakelijk gemaakt om te kunnen controleren wat voor artikelen er naar Huawei gaan. Volgens de VS heeft Huawei immers nauwe banden met de Chinese overheid en vormt het bedrijf een bedreiging voor de Amerikaanse staatsveiligheid. Huawei ontkent de beschuldigingen.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wilfie hermans

  ik denk dat de USA huawei onterecht beschuldigd va spionage omdat huawei minder snel te kraken zou zijn door de FBI en dat vinden de amerikanen duidelijk een probleem

 • georges friant

  ik begrijp niet wat ze hier allemaal zitten te zeggen over China, maar op dat gebied is China toch hetzelfde als de USA, ze bespioneren ons allemaal.

 • Herbert Majestic

  Niemand lijkt te beseffen dat Edward Snowden naar buiten gebracht heeft dat de NSA in alles wat uit Amerika komt een achterpoortje heeft. Ze hoeven Apple, Google, .. niets te vragen als ze volledig, jouw extreem persoonlijke privacy willen doorpluizen. Zonder Snowden wist niemand dat, Snowden heeft als dank voor zijn dienst aan de burgers, een gevangenisstraf gekregen. De overheid is er voor de burgers? Of voor iemand of iets anders? Spioneren op eigen bevolking, het is de norm, schandalig!

 • Danielle Duym

  Zelf ben ik ontzettend tevreden over mijn Hawei smartphone. Hij gaat al 3 jaar mee, is al enkele malen hard op de grond gevallen maar werkt nog steeds even goed als op dag 1. Voor het werk heb ik een I-Phone maar als ik voor mijzelf zou moeten kiezen zou ik ongetwijfeld voor Huawei gaan.

 • Tom De Bondt

  Goede stap om dit open source te maken. We hebben meer alternatieven nodig want we hangen veel te veel af van Amerika, wat een enorme gevaarlijke situatie is. Europa zal er niets tegen ondernemen, gelukkig hebben we de Chinezen, waar we dan kunnen op terugvallen indien nodig.