Huawei lanceert website om Belgische consumenten gerust te stellen

Twijfels rond Huawei

AP
De Chinese telecomreus Huawei, die door de Verenigde Staten verdacht wordt van spionage, wil de Belgische consumenten geruststellen. Het bedrijf heeft daarvoor een website gelanceerd. De al gecommercialiseerde toestellen van Huawei, in het bijzonder de smartphones, zullen normaal blijven werken en zullen de veiligheids- en andere updates van besturingssysteem Android krijgen, heeft Huawei vandaag verzekerd.

Omwille van de spionageverdenking en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, is het Amerikaanse bedrijven verboden om sinds midden mei nog technologie te leveren aan Huawei. De Chinese telecomgigant is nochtans afhankelijk van Amerikaanse chips voor zijn smartphones. Het Amerikaanse Google, dat Huawei zijn besturingssysteem Android levert, liet dan weer weten dat het zijn samenwerking met Huawei zou moeten stopzetten.

Huawei ziet ten gevolge van die handelssancties zijn internationale verkoop hevig getroffen. Het bedrijf maakte al melding van een daling dit jaar met 40 procent van zijn internationale verkoop van smartphones. In België is de impact minimaal, klinkt het bij Huawei België. "Tot midden mei was de groei groter dan erna, toen er een kleine daling kwam ten gevolge van de recente ontwikkelingen. Maar in vergelijking met een jaar geleden is er een stijging van de verkoop met 20 procent.”

“Niks veranderd”

De Belgische divisie van 's werelds op één na grootste fabrikant van mobiele telefoons hoopt nu de consument in ons land gerust te stellen en alle twijfels weg te nemen. Daarvoor is een website gelanceerd, om een antwoord te bieden op alle vragen.

 “Alle smartphones, tablets en computers van Huawei zullen veiligheidsupdates en updates van Android (en Microsoft voor de computers, nvdr.) blijven ontvangen. Wie een toestel gekocht heeft of van plan is dat te doen kan blijven gebruikmaken van de applicaties, zoals gewoonlijk. Alle apparaten blijven gedekt door de garantie van de fabrikant”, luidt het. “Vanuit ons oogpunt is er momenteel niks veranderd met betrekking tot de consument”, zegt Allen Yao, directeur van de consumentendivisie van Huawei België.

Plan B

Het bedrijf hoopt vooral zijn partnerschap met Google voort te zetten. Het zegt open te staan voor samenwerking met zijn partners om te bewijzen dat er geen sprake is van spionage of achterpoortjes die dat zouden toelaten. Huawei geeft wel aan over een plan B te beschikken, als het verbod op levering van technologie van Amerikaanse bedrijven behouden blijft na midden augustus. Het bedrijf is zijn eigen complete ecosysteem aan het ontwikkelen, dat de gebruikerservaring moet verbeteren, zo maakte Huawei zich sterk. “We concentreren ons op plan A, maar de huidige situatie zou Huawei ertoe kunnen aanzetten om nog beter te worden”, aldus Allen Yao.

Contact met grote Belgische telecomoperatoren

Huawei, dat ook netwerkuitrusting levert, zegt ook dagelijks in contact te zijn met de grote Belgische telecomoperatoren (Proximus, Orange en Telenet). De recente ontwikkelingen hebben volgens het Chinese bedrijf “niet de minste impact” op die samenwerking.

Het Belgische centrum voor de cyberveiligheid heeft geen negatief advies gegeven over het Chinese technologiebedrijf. Na maanden onderzoek heeft het orgaan geen concreet bewijs gevonden over welke dreiging dan ook. “We zijn bereid om de Belgische autoriteiten een ‘non spying agreement’ te geven” om te bewijzen dat we niet spioneren, luidt het bij Huawei. “Weinig technologiebedrijven zijn bereid om toegang te geven tot hun broncode zoals wij doen.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  Huawei en garanties geven. Vergeet het gewoon. In de Filipijnen loop ook zo een programma, maar in tegenstelling tot wat ze beweren betalen ze niets terug. Zowat in elk toestel zit spyware, maar bij Huawei loopt het de spuigaten uit.

 • Gino Denil

  Nagenoeg alle merken halen tegenwoordig data op over de werking van een toestel. Zelfs veel software fabrikanten doen het, Christophe Tribolet. Zo bijvoorbeeld ook browsers als Firefox waar je het expliciet moet uitschakelen in de voorkeuren. Om van Windows 10 nog maar te zwijgen. Daarom is het nog geen spionage. Waar Huawei - nog altijd onbewezen - van beschuldigd wordt zijn achterpoorten in de hardware die toegang mogelijk maken voor spionage.

 • Christophe Tribolet

  Het is waar dat Huawei goede smartphones heeft, maar het is ook waar dat er spionage in verwerkt zit... Hoe ik dat weet? Verbind eens met een access point en laat wireshark draaien, terwijl je toestel in slaapstand staat... en je zal zien dat er datacommunicatie is naar overheidssites met .cn! Ik zeg niet dat andere merken dit wel/niet doen, heb het nog niet getest. Ik heb momenteel ook een Huawei, maar dit is helaas de waarheid.

 • patrick scholiers

  fb spioneert ook maar daar toetert niemand over , ik heb al jaren een huawei en ben er erg tevreden over en mijne volgende zal ook een huawei zijn

 • johan fransaert

  het enige dat de Amerikanen gaan bereiken met dit is dat de Chinezen sneller onafhankelijk zullen worden en de app markt zullen overspoelen met apps die net hetzelfde zullen bieden of meer dan de apps die ze dreigen te verliezen door de boycot en dit is zeer slecht nieuws voor Microsoft en Google.