Huawei beheert cruciale data van Nederlands telecombedrijf KPN

Het Chinese technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met Huawei. In de Chinese software staan de persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens van miljoenen Nederlanders, meldt Trouw.

Het afgelopen jaar is de angst gegroeid dat Huawei kan meekijken via achterdeurtjes, bijvoorbeeld in apparatuur voor snel mobiel internet. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei van spionage in samenwerking met de Chinese staat, al is daarvoor geen openbaar bewijs. Ook KPN heeft daarom het veiligheidsbeleid aangescherpt. Ondertussen gaat het Chinese bedrijf bij KPN door de voordeur naar binnen.

KPN noemt Huawei de 'Solution Provider', een partner die cruciale software levert en onderhoudt. Het betreft onder meer de systemen voor bestellingen, de facturatie en het beheer van klantgegevens. Huawei is momenteel ook betrokken bij de verdere ontwikkeling van de IT-systemen van KPN. Technici van KPN werken direct samen met technici in China.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claude Tanghe

  Wie denkt dat zijn persoonlijke gegevens niet door gelijk welk telecom bedrijf of gelijk welk land kan bekeken word of zelfs door gelijk welke instantie leeft niet met zijn gedachte in deze tijd .En deze zouden dan ook moeten weten dat uw soc.media berichten altijd door malafide personen kunnen misbruikt worden want soc .media is nooit 100% procent veilig .

 • Michel Van Limbergen

  De stemmlingmakerij van de Amerikanen loopt de spuigaten uit , beschuldigingen uiten zonder enige bewijsvoering.

 • Karel Tichmann

  De communisten uit China (ChiCom) beheren cruciale data van Nederlands telecombedrijf KPN.. Duidelijker kan ik het niet zeggen...

 • Christophe Milpas

  Precies of de amerikaan doet niet aan spionage. Ze gaan overal oorlogje en ruzie stoken. Allemaal in het belang van hun wapenindustrie.

 • Patrick Loon

  Het lijkt me dat er makkelijk bewijs geleverd moet kunnen worden door Amerika als dat zou bestaan. Maar heeft iemand ook maar iets gezien of gehoord. Verder zou het gaan over leveranties aan Iran en niet direct om achterdeurtjes in software. Wat laten we ons gek maken door al die media...