Exclusief voor abonnees

Hoe weet je of jouw Facebookgegevens gelekt zijn en hoeveel zorgen moeten we ons maken?

thinkstock
Databedrijf Cambridge Analytica blijkt nu ook gegevens van bijna 61.000 Belgen verzameld te hebben via Facebook. Maar wat kan de Britse organisatie daarmee doen en hoe weet je of jouw persoonlijke data gebruikt werden? "In principe moeten wij Belgen ons niet te veel zorgen maken", stellen socialemedia-experts ons gerust. "Maar zet toch niks op Facebook dat je grootmoeder niet zou mogen zien."

Het Britse databedrijf Cambridge Analytica verzamelde via de Facebook-app 'thisismydigitallife' - een soort persoonlijkheidsquizje - gegevens van miljoenen Facebookgebruikers om doelgericht politieke advertenties te sturen. Zo wilde het bedrijf de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden, door bijvoorbeeld heel gericht fake news te verspreiden. In totaal zouden de data van 87 miljoen gebruikers zijn misbruikt, waaronder ook bijna 61.000 Belgen, blijkt sinds gisteren. 

Waarom verzamelde Cambridge Analytica ook Belgische gegevens? 

Socialemedia-expert Sofie Verhalle vermoedt dat die Belgische gegevens eerder per ongeluk zijn verzameld. "Zo'n spelletjesapp maakt nu eenmaal geen onderscheid tussen nationaliteiten. Er hebben volgens verschillende bronnen acht Belgen het quizje gespeeld, waarbij ze toestemming gaven om gegevens van zichzelf maar ook van vrienden door te geven aan de app. Zoiets gebeurt snel en vaak onbewust, met één achteloze klik op 'akkoord en doorgaan.'" De 60.957 Belgen werden niet allemaal getroffen via de acht Belgen die de app hebben gedownload. Ze kunnen ook bevriend zijn geweest met mensen die de app buiten België hebben gedownload, meldt Facebook. Belgen die menen dat hun persoonsgegevens doorgespeeld werden aan Cambridge Analytica kunnen ook een klacht indienen bij de Privacycommissie. 

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeff De Boeck

  In deze tijd moet je je altijd en over alles vragen stellen en zorgen maken.

 • jos indigne

  Denk eerder dat T witter veel gemener is op basis van privacyschending ;elke dag wereldwijd de tweets van Trump rondsturen , waar is die zijn privacy dan

 • marc werbrouck

  Of je nu meedoet met FB of helemaal niet.Dat doet weinig ter zake. Eenmaal Google gebruiken en je bent er aan voor de rest...Overal zit spyware..

 • Norbert Thieren

  Niets mis met Facebook maar doe niet mee aan die onnozele spelletjes.

 • Hans Hoppe

  Ik heb geen Facebook...maar ik vrees dat er meer begint te spelen. Internet en sociale media zijn een echte nieuwsbron voor de kleine man. Onze traditionele machthebbers voelen zich erdoor bedreigt, want hun strapatsen wordt niet meer gezuiverd weergegeven door een bevriende pers. Dus Facebook en andere nieuwskanalen van de kleine man moeten kapot gemaakt worden. Zo doorzichtig. En de vierde macht van de politieke vriendjes doet lustig mee.