Het is zover: machines kunnen nu officieel beter begrijpend lezen dan mensen (en wat dat betekent)

Thinkstock
Artificial Intelligence-programma's van Alibaba en Microsoft hebben mensen verslagen bij een test begrijpend lezen. Het is de eerste keer ooit dat een machine beter presteert dan een mens op zo’n test.

De test werd gecreëerd door experts van Artificial Intelligence (AI) aan de Amerikaanse Stanford University om de leesmogelijkheden van AI-software te meten. Het wordt gezien als 's werelds beste in zijn soort. Ook bekende namen als Google, Facebook, IBM, Tencent en Samsung hebben intussen hun AI-modellen bij het Stanford-project ingediend. 

De software van de Chinese online retailer Alibaba was vorige week donderdag de eerste die erin slaagde de mens te kloppen op de test. Het werd een nipte overwinning: Artificial Intelligence: 82.44 punten, mens: 82.304 punten. Een dag later slaagde ook de software van Microsoft erin te winnen, met een score van 82.65. In beide gevallen waren de machines beter in het beantwoorden van vragen over moeilijke net 'gelezen' teksten. Pranav Rajpurkar, één van de onderzoekers aan Stanford University die de leestest mee ontworpen heeft, spreekt trots van “een grote start van 2018". 

“Een ware eer”, noemt Luo Si, hoofdwetenschapper van natuurlijke taalverwerking van de AI-onderzoeksgroep van Alibaba het. Bij 'Natural language processing' (NLP) imiteren machines het menselijke bevattingsvermogen van woorden en zinnen. Deze keer gingen de machines dus 'erop en erover'. 

Jobs

Si erkent in één adem dat de mijlpaal hoogstwaarschijnlijk betekent dat verschillende mensen in de toekomst hun job zullen verliezen aan een machine. De leestechnologie kan immers gradueel toegepast worden op talrijke applicaties zoals klantenservices, tutorials, online antwoorden op medische vragen van patiënten, … "Daardoor daalt de nood aan menselijke input daar op een ongeëvenaarde manier”, aldus Si. Alibaba zette de technologie overigens al eens aan het werk op ‘Singles Day’, ’s werelds grootste shoppingfeest. De technologie werd gebruikt om vragen van klanten te beantwoorden, met succes. 

“Deze tests zijn handige maatstaven om te zien hoe ver we staan op het AI-pad”, stelt Andrew Pickup van Microsoft. “Hoewel AI pas echt een voordeel heeft als het in harmonie met de mens wordt gebruikt", voegt hij toe. Maar Artificial Intelligence verstoort intussen al wel danig het ‘gewone’ leven van de mens: in verschillende sectoren en processen werden mensen al vervangen door robots, auto’s worden zelfrijdend, … De Russische president Vladimir Poetin voorspelde in september dat wie de leider in AI wordt, ook de heerser van de wereld wordt.
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Constante Van Planck

  Niet goed.. helemaal niet goed. Ooit zal een robot onze baas zijn en ons onderdrukken. Terugvechten zal moeilijk gaan want ze gaan altijd een stapje voor zijn. Nu nog de singulariteit van de chip afwachten (binnen enkele decennia) en de Terminator is geboren.

 • raf peeters

  @Jenten Janssens, zie maar dat zo'n ontwikkeling in X jaren niet op Uw arbeids-plaats zit wat met zekerheid gaat gebeuren ,eens benieuwd wat voor een uitleg dan gaat hebben.Och ja ooit zullen die dingen ook een wagen monteren ,programmeren en dergelijke ,vergeet hoog opgeleiden met een vodje Bachelor en Master,veel te duur en zelfs te dom met de tijd en 't is al niks meer,ja ja de mens maakt zich stilaan overbodig.

 • Daniel Patteet

  Inderdaad Geert,de toekomst van de mens lijkt wel een duik naar t verleden.

 • JEF JOOSSENS

  Marc Haaren, dat is heel simpel. Bv, je bent op het werk en krijg een uurtje voor je werkdag erop zit een mailtje van je vrouw. Schatje hoe was je dag vandaag, hard moeten werken? Het is hier aan het regenen en heel koud. Ik mis je , zal blij zijn als je thuis komt. Dan zegt jou pc of gsm. Marc, je moet de hond uitlaten en de vuilbakken buitenzetten als je thuis komt. Dat is begrijpend lezen :-)

 • bert michielsen

  ik voorspel massastakingen door de vakbonden :-). Die zouden elke technologische vernieuwing tegenhouden als ze konden :-) LOL