Handig! Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast

Koelkasten zijn ware energieslurpers. Hoe zorg je ervoor dat ze geen te grote stempel drukken op je energiefactuur?
shutterstock Koelkasten zijn ware energieslurpers. Hoe zorg je ervoor dat ze geen te grote stempel drukken op je energiefactuur?
De koelkast is een van de energieslurpers in huis. Gelukkig bestaan er een paar eenvoudige trucs om ervoor te zorgen dat je stroomfactuur niet de spuigaten uitloopt. Zoals deze.

Wanneer je de tips hieronder in acht neemt, bespaar je toch al gauw 10 tot 20 euro per jaar op het energieverbruik van je koelkast alleen. Maar natuurlijk moet je dat op veel grotere schaal zien: een koelkast koop je voor een periode van minstens zeven à tien jaar, en op die termijn maakt een zuiniger gebruik natuurlijk wél een significant verschil. Zeker wanneer je ook op de energieconsumptie van de andere toestellen in huis let (je televisie en spelconsole niet in stand-by laten staan, laders niet in het stopcontact laten zitten) tikt dat wél fors aan.

1. Koele plaats

Wanneer je de koelkast laat installeren, is het eventjes opletten waar je dat doet. Op een zo koel mogelijke plaats dus, zodat het apparaat bij de koeling van de waren die je erin legt niet te veel moet compenseren voor de buitentemperatuur. Je keuze is daarbij natuurlijk goeddeels beperkt door de indeling van je keuken, maar toch zijn er een paar dingen om op te letten: niet te dicht bij de oven, en ook liefst niet aan grote ramen waar de zon constant doorheen schijnt tijdens de warme maanden. Vergelijk hier de prijzen van de best beoordeelde energiezuinige koelkasten.

2. Geen warm eten

Kliekjes die je naar de koelkast verwijst voor later. Min of meer om dezelfde reden als de zonet genoemde: wanneer er warm eten in de koelkast komt, verspilt ze extra energie om te compenseren voor die warmte. Dat geldt zeker wanneer je ze in het vriesvak steekt. Eerst even laten afkoelen naar kamertemperatuur dus. Zorg er ook voor dat alle zakjes goed zijn afgesloten: vooral warme lucht kost veel meer energie om af te koelen.

3. Zorg dat er zich geen ijslaag vormt

Een dikke laag ijs in het vriesgedeelte of het vriesvak vraagt meer energie van je toestel. A rato van tien procent meer energie zelfs, per twee millimeter ijslaag. Dat gaat, bij een gemiddelde koelkast met vriezer, al om tien euro per jaar extra op de factuur. De beste remedie hiertegen is je vriezer één tot twee keer per jaar laten ontdooien.

Een goed gevulde LG-koelkast uit de categorie met label A+++. Zo'n volle koelkast verbruikt altijd minder dan een die bijna leeg is.
Shutterstock Een goed gevulde LG-koelkast uit de categorie met label A+++. Zo'n volle koelkast verbruikt altijd minder dan een die bijna leeg is.

4. Vol is beter dan leeg

Een lege koelkast kost meer energie om te koelen dan een volle. Dat komt omdat voedsel dat gekoeld is zélf een verkoelende werking heeft. Een lege koelkast trekt ook meer warme lucht wanneer je de deur opent, en lucht vraagt meer energie om af te koelen dan materie. Ook belangrijk, om dezelfde reden, is het volume van je koelkast afstemmen op de grootte van je gezin: een gezin zonder kinderen heeft een veel kleinere koelkast nodig dan een met pakweg drie kids.

5. Kies je koelkast goed

Je verbruik begint al vanaf het moment waarop de koelkast wordt geïnstalleerd, waarna het ding natuurlijk constant aan blijft staan. Daarom is het belangrijk dat je meteen al een koelkast kiest die niet teveel energie verbruikt. De beste raadgever daarbij is het energielabel: A+++ is vandaag de top. Maar er zijn al fabrikanten die koelkasten met A+++-10% verkopen of zelfs A+++-20%. Ze kosten doorgaans een paar honderden euro’s meer, maar op termijn van enkele jaren haal je dat er minstens weer uit op je energierekening. Zeker als je de andere tips in dit overzicht ook in acht houdt.

Energiezuinige toestellen: onze aanraders

1. Bosch KSV29VW4P

Prijs: € 654,40

Kenmerken: Vrijstaand kastmodel (zonder vriezer), energieklasse: A+++, 71kWh energieverbruik per jaar.

2. LG GBB72PZEXN

Prijs: € 849

Kenmerken: Vrijstaand kastmodel, energieklasse: A+++-10%, 173kWh energieverbruik per jaar.

3. Liebherr CBP 4043-20

Prijs: € 1.249

Kenmerken: Vrijstaand kastmodel, energieklasse: A+++-20%, 131kWh energieverbruik per jaar.

Bekijk nog meer energiezuinige koelkasten op Tweakers.be

Lees ook:

Google Nest Mini: dé nieuwe slimme speaker

Droogkast kopen? Dit is onze top 3

Koffiemachines met capsules: dit zijn de beste
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.