Grote baas Apple vindt dat kinderen niet op sociale media thuishoren

Getty Images/Cultura RF
Als u denkt dat CEO van Apple, Tim Cook, technologie alleen maar de hemel inprijst, bent u fout. De topman vindt dat kinderen niet thuishoren op sociale media en verwijst daarvoor naar z'n neefje. "Technologie mag niet alles domineren", klinkt het.

Apple biedt leerlingen en studenten sinds vorig jaar een cursus aan waarin ze leren programmeren. De opleiding bestaat in de Verenigde Staten al sinds mei, maar komt ook naar Europa. Zelfs naar ons land, al is het vooralsnog niet duidelijk welke scholen er gebruik van zullen maken. De CEO kwam zijn project afgelopen vrijdag voorstellen in het Britse Harlow. En hoewel Cook dag in dag uit met technologie bezig is, is het volgens hem niét 'de heilige graal'. 

CEO van Apple, Tim Cook.
EPA CEO van Apple, Tim Cook.

"Ik geloof niet altijd in het gebruik ervan. Zo ben ik niet de persoon die zal zeggen dat je succesvol wordt door altijd maar technologie te gebruiken", zei hij tijdens een toespraak. "Meer zelfs: technologie mag onze levens niet domineren. Er zijn nog altijd dingen die technologie ons niet kan leren. We (Apple, red.) heeft gefaald in de missie dat je enkel en alleen nog techniek hoeft te gebruiken." Zo zegt Cook nog: “In een lesprogramma over literatuur bijvoorbeeld heb je technologie niet nodig.”

Die uitspraken komen er niet zomaar. Apple werd er onlangs van beschuldigd te weinig te doen tegen smartphoneverslaving. Zo is er steeds meer bewijs dat kinderen en jongeren negatieve gevolgen ondervinden van smartphonegebruik. In een open brief trokken twee aandeelhouders van Apple aan de bel. Ze vroegen het bedrijf opties toe te voegen aan iOS zodat ouders het smartphonegebruik van hun kinderen aan banden kunnen leggen. Apple zelf zegt dat hun besturingssysteem al uitgebreid werd om het iPhone-gebruik in te perken.

"Ik heb zelf geen kinderen", zei Cook nog, "maar wel een neefje". Ook bij hem ziet hij de nadelen van veelvuldig smartphonegebruik. "Zo zou ik kinderen niet toelaten op sociale media te zitten. Je moet grenzen opleggen." 
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kelly Verlinden

  Groot gelijk.

 • louis bouduin

  Eender hoe, eender wat... ik wou dat ik nu kind was. Nu heb ik alleen melige herinneringen aan die ene stomme lp van Bowie waarvoor ik dertig kilometer had moeten fietsen om ze te kunnen kopen, en dertig kilometer terug om ze te beluisteren. Pas daarna mochten mijn vriendjes ze lenen.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Het overgrote deel van de bevolking is opgegroeid zonder internet of mobiele telefoons. En dat is prima gelukt. Social media is inderdaad niet voor kinderen. Trouwens, zonder social media zou het terrorisme ook niet zo welig tieren. Er zijn dus ook veel nadelen aan die technologie.

 • gustaaf carpels

  Tja das zoals tabak eerst de mensen verslaafd maken om daarna te zeggen dat het ongezond is Zou waarschijnlijker zijn als je uw Apple item terug mocht binnendoen en je geld er ook voor terug kreeg als jongere. Maar ik denk dat dit niet zal in orde komen.

 • Anne Marie De Keersmaecker

  juist, kinderen hoeven zelfs helemaal geen GSM