Groot-Brittannië beschuldigt Rusland openlijk van cyberaanval met gijzelsoftware NotPetya

Een scherm met het bericht dat de ransomware achterliet op een geïnfecteerde computer.
ANP Een scherm met het bericht dat de ransomware achterliet op een geïnfecteerde computer.
Groot-Brittannië heeft Rusland vandaag openlijk beschuldigd van de aanval met gijzelsoftware NotPetya vorig jaar. "De beslissing om de dader te noemen, onderstreept het feit dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten kwaadaardige cyberactiviteiten niet accepteren'', laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen weten. Volgens het ministerie was de aanval het werk van het Russische leger.

NotPetya, ook vaak Petya genoemd, verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma. Over de hele wereld werden computersystemen platgelegd. "Het roekeloze gebruik verstoorde organisaties in heel Europa, wat honderden miljoenen kostte'', aldus de onderminister voor Buitenlandse Zaken, Tariq Ahmad. Rusland heeft de Britse beschuldiging meteen ontkend. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is de verklaring uit Londen onderdeel van een"Russofobische'' campagne.

Veiligheidsdeskundigen wezen Rusland al snel aan als hoofdverdachte, omdat Oekraïne het grootste slachtoffer was. De verhoudingen tussen de buurlanden zijn al jaren kil. Bovendien werkte de gijzelsoftware anders dan andere aanvallen. Het losgeld was laag, slachtoffers konden moeilijk contact krijgen met de daders en de opbrengst was klein. Dat deed vermoeden dat het de daders niet te doen was om het geld.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Maarten

  Dat ze hun boel beter beveiligen dan hebben ze dat niet. Maar het mag allemaal niets kosten en moest gisteren al klaar zijn, dan vraag je daar om.

 • Linda Saelens

  Rusland hier, Rusland daar, Rusland is overal. Amerika ziet zijn fantomen overal, en de rest van het Westen volgt hen gedwee en zonder schroom. Wie lacht er in zijn vuistje en wie is er oliedom?

 • Marc Bohets

  Pff, de Britten moeten niet te hoog van hun toren blazen, ze hebben enkele jaren geleden, samen met NSA, Belgacom gehackt om telefoongesprekken te kunnen afluisteren. Dat noemt zich dan "bevriende naties"

 • paul lemmens

  als ze niemand vinden het Rusland geweest en na hen de terroristen en dan is het euvel reeds lang vergeten

 • Paul De Mol

  Bewijzen graag. O, wacht, dat heeft het Westen niet nodig.