Groen licht voor proces tegen Facebook na lek waardoor hackers toegang kregen tot gegevens van 30 miljoen gebruikers

Facebookbaas Mark Zuckerberg.
AP Facebookbaas Mark Zuckerberg.
Facebook moet voor de rechter komen voor een privacylek dat vorig jaar naar buiten kwam. Hackers hadden toegang kunnen krijgen tot de accounts en persoonlijke informatie van ongeveer 30 miljoen gebruikers. Een groep gebruikers klaagde Facebook aan wegens nalatigheid. Het bedrijf vroeg een rechter om het proces tegen te houden, maar dat verzoek is afgewezen. Het proces mag dus doorgaan.

Het lek is ontstaan in juli 2017 toen Facebook de functie om video’s te uploaden aanpaste. 

De hackers maakten gebruik van een fout in de code van de 'View As'-functie. Daarmee kunnen Facebookgebruikers zien hoe hun profiel er voor anderen uitziet. Die functie is tijdelijk uitgeschakeld. 

De miljoenen getroffen accounts moesten uit veiligheidsoverwegingen opnieuw inloggen als ze Facebook in willen of een website of app die aan het sociale netwerk is gekoppeld. De gebruikers kregen bovendien een melding met uitleg.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Cools

  Dus als een inbreker binnensluipt omdat ik een raam niet goed heb toegedaan, dan moet ik mij verantwoorden en niet de inbreker?

 • Bernd Vaes

  Eenvoudig en zeer veilig: blijf weg van Facebook en ook van Google.

 • Jan Corneillie

  En dan wil Facebook ons vertrouwen als bank bekomen (Libra) ?? !! Tja, en toch zullen miljoenen opnieuw in de val van FB lopen.

 • Andrew Clossus

  Europa moet gewoon hun eigen facebook maken, de technologie die erachter zit is makkelijk en ze kunnen er ook de reclame inkomsten van meepikken. Nu worden hele maatschappijen ontwricht door gebrek aan regulatie.

 • Eugene Gysels

  Het beste wat de wereld zou kunnen overkomen is dat die giganten gewoon failliet gaan omdat de mensen die nu hun rommel gebruiken beseffen dat ze wel een interessanter en voller leven kunnen hebben zonder alles uit hun privéleven in de vitrines te zetten?