Google test maandelijks abonnement voor “honderden” apps en mobiele games

Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.
Google test een abonnementsdienst voor apps en games uit de Google Play Store. Voor 4,99 dollar (ongeveer 4,5 euro) zouden gebruikers elke maand toegang krijgen tot een selectie aan premium-apps, zo blijkt uit enkele gelekte schermafbeeldingen van het project. Mogelijk wil Google zo wedijveren met het gelijkaardige Apple Arcade dat later dit jaar uitkomt. 

De plannen voor de ‘Google Play Pass’ werden vorig jaar al ontdekt, maar pas nu wordt de abonnementsdienst ook in praktijk getest. Dat kwam Android Police op het spoor en werd bevestigd door een woordvoerder van Google. Met het abonnement zou het mogelijk worden om “honderden” betalende Android-apps en -games te gebruiken tegen een vaste maandelijkse kost. Google heeft het over een “gecureerde catalogus met puzzelgames, premium-muziekapps en alles daartussen”. Onder andere mobiele games zoals Stardew Valley (8,99 euro) en Marvel Pinball (1,09 euro) zouden tot het gamma behoren.

In het proefproject kost een Google Play Pass-dienst 4,99 dollar per maand, hoewel die prijs nog kan veranderen. Er zouden ook plannen zijn voor een gezinsformule voor meerdere accounts. Het is niet bekend of het abonnement binnenkort ook voor het grote publiek wordt uitgerold. 

Concurrentie voor Apple?

Apple kondigde in de lente een gelijkaardig abonnement aan, maar dan enkel voor mobiele games. Apple Arcade, zoals de dienst werd genoemd, biedt toegang tot honderden spellen die op iPhone, iPad, Mac en Apple TV kunnen worden gespeeld. Het is nog niet bekend wat een abonnement zal kosten, maar Apple Arcade wordt dit najaar al officieel gelanceerd.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernd Vaes

  Blijf van Google en van Facebook af! Hoe dikwijls moet dat nog gezegd worden?

 • james vroman

  veel testgenot heb al een tijd geen google apps of aanverwanten niet meer ...mijn batterij gaat 2 x zolang mee...

 • Yovanni Rochus

  Vooral negatieve reacties hier, begrijpelijk wel. Het is nog steeds aan ons, de consument, of je het aanschaft of niet. Als je er geld mee bespaart, dus als je normaal meer dan 70-80 EUR uitgeeft aan apps per jaar, lijkt me 5 EUR per maand dan niet veel, 60 EUR op jaarbasis..

 • Roger De Volder

  Aan alle reacties, je kan nog steeds “gratis” kiezen ... nu Google verdient toch zijn geld binnenkort op andere manier, ze verkopen je data voor veel geld. Binnen 5 jaar is de verzekerings markt in handen van Amazon en Google, als je braaf en gezond bent betaal je weinig, in het andere geval ... ze kunnen dat perfect weten via je Apps

 • Peter Buyck

  De abonnementenformule is big business (idem freemium). 10 euro per maand = 120 euro per jaar... maal zoveel abonnementen want mogelijks hebben mama, papa, zoon en dochter een eigen abonnement nodig... Al moeten we wel beseffen dat er mensen zijn die deze apps maken én dus ook een dak boven hun hoofd verdienen én de boterham...