Google kondigt grote doorbraak in computerkracht aan

Google-topman Sundar Pichai  met één van de quantumcomputers van Google in Californië.
REUTERS Google-topman Sundar Pichai met één van de quantumcomputers van Google in Californië.
Google heeft een grote doorbraak aangekondigd in "quantum computing". De internetgigant zegt dat het in 200 seconden een berekening kan maken waar de snelste klassieke supercomputers 10.000 jaar voor nodig zouden hebben. Concurrent IBM trekt de resultaten in twijfel.

Na weken van geruchten zijn de resultaten van het onderzoek van Google verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Google deed een test met een door het bedrijf gemaakte quantumchip. Er gingen jaren aan onderzoek aan vooraf, zegt het bedrijf.

In plaats van informatie op te slaan met nulletjes of eentjes zoals klassieke computers dat doen, maken quantumcomputers gebruik van "qubits". Die kunnen tegelijk de binaire waarden 0 en 1 zijn. Dat maakt dat veel meer informatie gecodeerd kan worden.

Google-topman Sundar Pichai zegt in een blogpost dat het om een mijlpaal gaat voor de wetenschappelijke wereld. "Maar we hebben nog een lange weg af te leggen van de labo-experimenten naar de praktische toepassingen. Het zal nog jaren duren voor we een bredere reeks toepassingen in de echte wereld kunnen invoeren.”

Er woedt wel nog een debat of het echt om een grote doorbraak gaat. Onderzoekers van IBM, die zelf met quantumcomputing bezig zijn, zeggen dat een simulatie van dezelfde taak die Google deed, door een klassieke computer met voldoende opslagruimte opgelost kan worden in 2,5 dagen en dat die er dus niet 10.000 jaar over doet.

REUTERS2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marcela Tehani

    pol van de velde Het hoe en waarom, is op een bepaald punt niet meer relevant. We weten bvb niet hoe en waarom zwaartekracht werkt. Maar we kunnen er wel mee werken, en zeer precieze berekeningen maken van de zwaartekracht, op praktisch gebied heeft zwaartekracht geen geheimen meer voor ons. Maar wat zorgt ervoor dat een grote massa een aantrekking heeft.. We hoeven het niet te weten om ermee aan de slag te gaan. En google heeft toch bewezen dat ze met quantum computing aan de slag kunnen.

  • pol van de velde

    Kwantum fysica werkt niet volgens de "gewone" natuurkundige wetten die we op school leren. Zelfs de grootste geleerden hebben nog steeds geen verklaring waarom deeltjes (bvb een elektron) zich gedragen zoals ze doen. Zal nog wel enkele jaren duren vooraleer er een degelijke kwantum computer werkt zoals ze willen.