Gevaarlijk cyberwapen gemaakt door onder meer Belgische hackers uit de lucht gehaald

Getty Images
Een gevaarlijk cyberwapen van hackers is uit de lucht gehaald. Dat gebeurde bij een internationale politieactie in meerdere landen, waaronder België, Nederland, Australië, Spanje, Zweden, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Colombia. Het cyberwapen heet ‘IM-RAT’ en werd gemaakt door mensen in Australië en België. Dat meldt Europol.

Ze verkochten het voor 25 dollar per stuk aan meer dan 14.500 mensen. Die konden het wapen vervolgens gebruiken om de computer van nietsvermoedende mensen volledig en ongedetecteerd over te nemen. 

Kijken via de webcam

Zo konden ze bijvoorbeeld anti-virussoftware uitschakelen, wachtwoorden, creditcardgegevens en paspoortkopieën stelen en zelfs hun slachtoffers via de webcam bekijken. Allemaal zonder dat de getroffen personen dit doorhadden. Sommigen moesten losgeld betalen om privéfoto's en -filmpjes terug te krijgen. Waarschijnlijk zijn vele tienduizenden mensen slachtoffer geworden.

In juni van dit jaar ging de politie over tot huiszoekingen in Australie en België, gericht tegen de ontwikkelaar en een belangrijke medewerker van IM-RAT. Deze maand volgde een internationale week van acties. Die resulteerde in het neerhalen van de infrastructuur van het wapen (Imminent Monitor infrastructure) en de arrestatie van 13 van de meest productieve gebruikers van de RAT (Remote Access Trojan). Meer dan 430 toestellen werden in beslag genomen, de analyse van het grote aantal computers en IT-materiaal is nog volop bezig. De onderzoekers hebben al vele bewijzen bemachtigd van gestolen persoonlijke info, paswoorden, privéfoto’s, videomateriaal en data.

Samenwerking

“We leven momenteel in een wereld waar een cybercrimineel voor amper 25 dollar en met een simpele muisklik toegang krijgt tot jouw persoonlijke informatie en je zelfs kan bespieden”, reageert het hoofd van het European Cybercrime Center van Europol. “Globale samenwerking zoals bij deze case is nodig om criminele groepen die zulke tools ontwikkelen, te bestrijden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.