Geduld Europa raakt op: Brussel dreigt met zware sancties als Facebook niet transparanter is over wat het doet met onze gegevens

Facebook-baas Mark Zuckerberg.
REUTERS Facebook-baas Mark Zuckerberg.
Het geduld van de Europese Commissie met Facebook raakt op. Als het bedrijf niet voor het einde van het jaar transparanter is over wat het doet met de gegevens van zijn gebruikers, kan het zware sancties tegemoet zien. Dat zei Europees commissaris Vera Jourová (justitie en consumenten) vandaag in Brussel.

Facebook heeft al maanden geleden beloofd om zijn misleidende gebruikersvoorwaarden aan te passen, maar heeft dat tot nog toe niet gedaan. "Mijn geduld is op. Dit duurt te lang", aldus Jourová. "Het is nu tijd voor daden en niet nog meer beloften."

De kritiek van de Commissie en Europese consumentenorganisaties richt zich vooral op de onduidelijkheid over wat Facebook met alle persoonlijke gegevens van zijn gebruikers doet. Veel mensen weten niet dat Facebook het absolute copyright claimt op alles wat zij op Facebook zetten, zelfs als ze hun account stopgezet hebben'', aldus Jourova. In de gebruikersvoorwaarden is dat moeilijk te vinden. "Ik wil dat Facebook daarover volstrekt duidelijk is tegen zijn gebruikers."

Facebook heeft in de EU-landen 380 miljoen gebruikers.

In een reactie zegt een woordvoerder van Facebook dat het de servicevoorwaarden in april nog heeft geüpdatet. "Het is nu veel duidelijker wat mag en niet mag op Facebook en welke opties gebruikers hebben. We zijn dankbaar voor de feedback en zullen blijven samenwerken om bijkomende aanpassingen te doen."

Vera Jourová.
Photo News Vera Jourová.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • etienne vijverman

  FB daar kies je zelf voor en niemand is daar toe verplicht je weet waar je aan begint dan moet je nadien niet komen klagen

 • Coen Geurts

  Blokkeer heel dat gedoe; er komt toch niks dan onnozelheid op. Mensen doen niks positiefs en vooral niks productiefs op facebook.

 • Max Illens

  Het geduld van de Europese bevolking raakt ook op. Als de EU niet ophoudt met hun veel te dure onzin om zichzelf te verrijken dan komen er vodden van. Brexit is maar een voorbeeld, het verwerpen van Maastricht door de Nederlandse bevolking via een referendum was ook een voorbeeld. Verhofstadt en zijn collega dieven zijn elke dag bezig te praten voor een "parlement" die niemand vertegenwoordigt en waar de ganse bevolking van Europa lak aan heeft.

 • paul snemmel

  de gebruikers weten goed met wat ze bezig zijn en maken er geen probleem van , voor de EU is het een goede gelegenheid om hun budget op te vijzen om hun onnodige verkwistingen voor zichzelf op te vijzelen , een echte schande , vraag de gebruikers wat ze willen en moeit U er verder niet mee , je kunt nog geen beslissing nemen tussen zomer en winteruur , droom dan verder

 • Jan hertogs

  Denkt dat ze daar bij FB plat van het lachen liggen....gaan ze GVH vooraan zetten of thijssen?