Gedienstige Siri en Alexa “bevestigen gendervooroordelen”, klaagt de VN

REUTERS
Artificial Intelligence-speakers zoals Siri van Apple of Alexa van Amazon, die veelal gebruikmaken van een vrouwelijke stem, bevestigen de gendervooroordelen. Dat stelt een studie van de Verenigde Naties waarover de Britse zender BBC vandaag bericht.

"Deze vrouwelijke helpers worden voorgesteld als gedienstig en steeds bereid om te behagen", wat het vooroordeel van een onderdanige vrouw bevestigt, klinkt het. “Bijzonder verontrustend” is het feit dat de speaker "vaak flauwe en verontschuldigende reacties geeft op beledigingen". 

Het rapport roept de technologiebedrijven op om deze assistent-speakers niet standaard de stem van een vrouw te geven, maar te kiezen voor een meer neutrale digitale stem.

Vorig jaar gingen naar schatting zo'n 100 miljoen van deze intelligente speakers over de toonbank. Gebruikers kunnen er dankzij stemtechnologie mee communiceren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Dit is een verontrustend doordenkertje van de VN. Als een mannenstem zich verontschuldigt, wordt dit als normaal beschouwd. Als een vrouwenstem dat doet, is 'ze' onderdanig. Het doordenkertje is als volgt: vrouwen hebben het écht veel moeilijker om zich te verontschuldigen! Dit heeft echter niets met onderdanigheid te maken maar met hoffelijkheid. Een gentleman is een man, voor vrouwen bestaat dat woord niet. M.a.w. hoffelijkheid is mannelijk.

 • Andy Van de Velde

  Soms verlang ik terug naar de tijd dat het internet en smartphones nog niet bestonden.... alles leek toen simpeler en minder stressvol.

 • Tina Peeters

  Siri heeft in veel talen toch een mannenstem hoor, in het Vlaams niet maar in het Nederlands bvb wel

 • Patrick Voet

  Er moet een optie komen om de stemmen te kiezen zoals bij GPS systemen, en belangrijker, om het "wakeup" commando te personaliseren. In plaats van "Alexa", "Mark", of "Jeeves", of "geest". Het klinkt toch maar idioot om "Hey Google, zet de tv aan" te roepen.

 • Dirk Peeters

  Nu weten we tenminste waar die van de VN met hun dik betaalde lonen mee bezig houden. Ik heb liever de stem van Samson of zo.