YouTuber levenslang verbannen van Fortnite, zijn moeder schiet hem te hulp: “Toch niet aan de schandpaal voor één klein foutje?”

Jarvis Kaye -bijnaam FaZe Jarvis- blijft in tranen achter na zijn verbanning.
RV Jarvis Kaye -bijnaam FaZe Jarvis- blijft in tranen achter na zijn verbanning.
De moeder van de Britse YouTuber die levenslang verbannen werd van het populaire spel Fortnite laat voor het eerst van zich horen. Barbara Khattri vindt het schandalig hoe de gamewereld haar zoon nu behandelt. “Hij heeft één klein foutje gemaakt. Daarvoor gaan we mensen toch niet aan de schandpaal nagelen?”, stelt de vrouw.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De poppen gingen aan het dansen toen Jarvis Kaye op zijn kanaal filmpjes toonde waarin hij het schietspel speelt met behulp van software die het richten makkelijker maakt. De emotionele tiener bood zijn bijna twee miljoen volgers later in tranen zijn excuses aan.

De waterlanders volstonden echter niet om computerspelontwikkelaar Epic Games op andere gedachten te brengen. Het bedrijf voert immers een zerotolerancebeleid tegen valsspelen. En Kaye had gebruikgemaakt van een zogenoemde ‘aimbot’, software waarmee automatisch en/of gericht geschoten kan worden. Op die manier wordt het voor de speler veel makkelijker.

“Ik dacht dat het voor mijn volgers gewoon tof en interessant zou zijn om me zo bezig te zien”, probeerde de tiener nog. “Ik zweer dat ik het nooit eerder gedaan heb, en al zeker niet tijdens wedstrijden.”

Twee miljoen

Zelf bracht Kaye dankzij zijn talent al twee miljoen euro in het laatje. De familiezaak -beter bekend als The FaZe Clan- zou in totaal zelfs 7,2 miljoen euro waard zijn. Het prijzengeld leverde 2,8 miljoen op, de resterende 4,4 miljoen komt van sponsoring.

Hoge belangen met andere woorden. Geen wonder dus dat zijn moeder nu voluit zijn verdediging voor haar rekening neemt. “Jarvis heeft een fout gemaakt en dat geeft hij ook toe”, klinkt het. “Hij heeft geen greintje bedrog in zijn lichaam. Wie één keer uit de bocht gaat en daarbij mensen niet fysiek pijn doet, moet toch de kans krijgen om die uitschuiver recht te zetten?”

Barbara Khattri.
Facebook Barbara Khattri.

Op Facebook had Khattri eerder ook al haar ongenoegen laten blijken. “Een wijze vriend heeft ooit gezegd dat je zelf maar zo gelukkig kan zijn als je ongelukkigste kind. Een waarheid als een koe, weet ik nu. Ik voel me vandaag even belabberd en hulpeloos als mijn zoon.”

“Heel veel spijt”

Kaye zelf blijft zich intussen maar excuseren. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn actie en ik snap helemaal waarom dit gebeurt”, klinkt het in een tweet. “Als ik geweten had hoe groot de consequenties zouden zijn, dan had ik dit nooit gedaan.”

Diezelfde boodschap staat ook op YouTube. “Epic Games, jullie weten dat ik weet dat ik een grote fout heb gemaakt en ik heb er zo’n spijt van. Ik weet dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn acties moet nemen en ik zal mijn best doen elke straf die ik krijg te accepteren. Maar om voor altijd verbannen te worden, dat is gewoon... dat is... dat is... Ik wist gewoon niet dat dit zou gebeuren.’’

De lengte van de straf verdeelt de Fortnite-gemeenschap, die bestaat uit honderden miljoenen spelers en Twitch-kijkers. Fans van Kaye maakten de hashtag #FreeJarvis aan. Ze wijzen erop dat andere valsspelers veel lichtere straffen kregen. Zijn tegenstanders gebruiken inmiddels dezelfde hashtag, maar dan om te zeggen: “Valsspelen is valsspelen.’’

“Op Twitter bulkt het van de steunbetuigingen aan zijn adres, maar er is ook heel wat kritiek te lezen”, weet ook Khattri. “Ik bid dat hij toch nog een kans krijgt om deze fout recht te zetten.”
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Statham

  Ga werken ipv het kind uit te hangen op de pc ,maar werken kent de jeugd tegenwoordig niet meer zeker ?

 • Ian Stok

  Het is net hetzelfde als iets fout doen op je werk. Als je een erge fout maakt (zoals de YouTuber) word je toch ook ontslagen? Nu blijkt het dat hij 10000 euro kan betalen voor terug fortnite te spelen. Het is misschien een groot bedrag maar hij heeft het direct als je ziet hoe bekend hij is.

 • Christophe Ceyssens

  er zijn ergere dingen...

 • Carl Panis

  Juist tegoei. Cheater. Wie met vuur speelt, kan zich verbranden.

 • tom verstrepen

  schitterend die tranen