'Forza Motorsport 6' jaagt racespelers naar Xbox One

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.
Gamers die vooral racespelletjes spelen, blijven het beste bij de Xbox One-console. Alleen daarop valt namelijk 'Forza Motorsport 6' te spelen, een nieuwe titel die de superioriteit van de langlopende reeks racegames bevestigt. Een droom voor race- en autofreaks, ook degenen die nog nooit een videogame in handen hebben gehad.

Bijna tien jaar geleden had Turn 10 Studios, een Amerikaanse gamestudio uit het weefsel van dochterbedrijven dat technologiegigant Microsoft rond zich bouwde, al zo'n beetje de definitieve racegame gemaakt met 'Forza Motorsport 2'. De game stond op zo'n eenzame hoogte ten opzichte van zijn concurrentie dat zelfs de gedachte aan een 'Forza Motorsport 3' belachelijk klonk - dit was de enige racegame die je, althans op de Xbox 360-console, ooit zou willen spelen. Uiteraard kwam dat vervolg er wel, en ook een vierde en een vijfde, maar die nieuwe titels moesten het eerder hebben van extra toegevoegde features (commentaartracks van 'Top Gear'-presentator Jeremy Clarkson bijvoorbeeld) en kleine 'tweaks' dan van de primaire race-ervaring: de basis daarvan is allang gelegd.

Ingehaald

Natuurlijk blijft Microsoft, zo lang ze geld opbrengen, nieuwe 'Forza'-afleveringen eisen van zijn onderdaan: ziehier dus aflevering zes. Maar het verschil is dat de reeks ondertussen wèl een paar dingen te bewijzen heeft. Concurrerende games, zoals Sony's 'DriveClub', Ubisofts 'The Crew' en Bandai Namco's 'Project Cars', hebben een paar forse inhaalmanoeuvers gemaakt op vlakken waarin 'Forza' uitblinkt, zoals de handelbaarheid van de auto's en de artificiële intelligentie van je tegenstanders.

Microsoft

Bovendien luidt de - deels terechte - kritiek op voorganger 'Forza Motorsport 5' dat die game een beetje haastig in elkaar was gedraaid om als lanceringstitel voor Microsofts nieuwe Xbox One-console op de markt te komen. Deel vijf was een uitstekende racegame, maar miste de grandeur die de 'Forza'-reeks kenmerkt.

Die laatste is gelukkig helemaal terug met 'Forza Motorsport 6', een game die in al zijn facetten draait op - bij gebrek aan een betere term - goesting. De lustige manier waarop nieuwe bolides in je wagenpark worden gepresenteerd, de teruggekeerde commentaarstemmen (de 'Top Gear'-boys zijn terug, maar spelen niet langer eerste viool), en vooral de verhalende 'Stories of Motorsport'-campagne, die deze keer rond de geschiedenis van autoraces draait, verandert je meteen in een autofreak als je dat nog niet was. De aanstekelijke autogekte van de makers spat van het scherm af.

Microsoft
Microsoft
Microsoft

Aquaplaning

En dan grijp je de controller in je tengels, en voél je ook meteen de superieure race-ervaring van 'Forza Motorsport 6': de wagens die je bestuurt plakken zalig op de baan, de intelligentie van je tegenstanders voelt bijna menselijk aan (ìs dat deels ook: ze pikt, waar mogelijk, gedrag van de vrienden waar je online tegen speelt), en alles voelt realistisch en toegankelijk tegelijk.

Degenen die al bekend zijn met de 'Forza'-reeks zullen de nieuwigheden in de gameplay eerder incrementeel vinden: het schade- en fysicamodel kreeg kleine tweaks, je hebt voor het eerst races bij nacht, en regen op het wegdek kan nu ook je pis lauw maken door de toegevoegde moeilijkheid van aquaplaning. Het zijn welgekomen en bekwaam uitgevoerde toevoegingen, maar ze maken het grote verschil niet met de vorige aflevering.

Datgene wat die belangrijke sprong wèl maakt, is het 'wij, autofreaks onder elkaar'-sfeertje waarmee 'Forza Motorsport 6' zowel veteranen in zijn reeks groet als gloednieuwe spelers verwelkomt.

Minder bedreven spelers hebben een klein dozijn hulplijntjes tot hun beschikking, waaronder assistentie in de bochten. Racefreaks kunnen die natuurlijk allemaal uitzetten, en mogen ook deelnemen aan online 'league'-races, waarin alleen de besten van de besten aan de startlijn mogen staan. Maar 'Forza Motorsport 6' blijft in de eerste plaats een racefestijn voor de gewone gamer. De speler die het eerder bij andere genres zoekt, maar tegelijkertijd niet vies is van een paar uurtjes racen. De autofreak die eindelijk zijn eerste gameconsole heeft gekocht. Dàt is het primaire publiek van deze game.

Conclusie: 5/5

Microsoft
Microsoft
Microsoft
Microsoft
Microsoft