Wordt gamen een olympische sport?

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld
Is eSports een echte sport? Daarover is de laatste discussie nog niet gevoerd. Toch wil de top van de gamecompetitie erkend worden door het Internationaal Olympisch Comitée (IOC) en zo een plaatsje veroveren op de olympische spelen. Het IOC zit vandaag samen met de eSporters om de mogelijkheden te bespreken.

De eSports-competitie blijft spectaculair groeien. Wereldkampioenschappen en toernooien schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Waar men er 15 jaar geleden nog lacherig over deed, mag de sport zich vandaag bloedserieus nemen.

Daarom werd het volgens de gaming-wereld hoog tijd om ook op de Olympische Spelen te beginnen gamen. Het IOC besloot daarom eens met de eSports-leiders samen te zitten. De meeting werd op deze zaterdag, 21 juli, gepland in Lausanne, Zwitserland.

"eSports niet integreren in de Olympische Spelen"

Toch staan de neuzen nog niet helemaal in dezelfde richting. In een interview met AFP liet IOC-directeur Kit McConnell weten dat gamen als olympische sport nog niet voor morgen is. “Het doel van het forum is niet het bekijken van de opties om eSports te integreren in de Olympische Spelen”, zei hij ondubbelzinnig. “We willen kijken hoe deze twee werelden elkaar kunnen beïnvloeden en waar er zich opportuniteiten kunnen voordoen.”

Het eSports Forum in Lausanne op 21 juli
EPA Het eSports Forum in Lausanne op 21 juli

De spelen kampen al langer met een vergrijzing van hun publiek. Jongeren voelen zich minder en minder aangetrokken tot het sportevenement. eSports onder de arm nemen zou dat deels kunnen verhelpen. Toch zou dat volgens McConnell enkel met zeer duidelijke afspraken mogelijk zijn. “De absolute grens zouden spelletjes zijn waarin er vermoord wordt of die geweld en discriminatie aansporen.”

Vorige week tweete het IOC wel nog een foto van de nieuwe wereldkampioen FIFA. Het voetbalspel zou misschien dus wel in de olympische filosofie passen.

(De tekst loopt verder onder de foto)

Begin tijdig met trainen met deze Consoles9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  We moeten 'competitieve sport is gezond' niet meer inroepen want hoeveel competitieve sporters overlijden er door pakweg hartfalen? In die optiek hoort e-sports dus een olympische discipline te worden (vroegtijdige slijtage van gewrichten, lichaamsdelen, organen omwille van 'eeuwige roem'). Hoe is het trouwens gesteld met de gezondheid van de oud-sporters (nemen zij absoluut géén hartmedicatie of bloeddrukverlager of zo...)?

 • sjaak vanslembrouck

  Las hetm aar fifa zou zin zou het belachelijk zijn. Echt competitie spellen zijn games als Dota, Starcraft, Killer instinct. DAT is pas esports. Die mannen trainen per dag 10-12 uur veel meer dan de gemiddelde sporter.

 • Johan Van Biesen

  Decadent idee van een decadente maatschappij, wat is daar nu olympisch aan, videogames is vermaak, geen sport.

 • Dirk Van Lierde

  Gewoonweg belachelijk!

 • Stefan Vantstraat

  Lap... weer voetbal dus. Laat maar dan!