Welke racegame is precies iets voor u?

Bandai Namco
Met 'Project Cars' zien we het voorlopige hekkensluiter van een ongeëvenaarde reeks nieuwe racegames die het afgelopen jaar zijn verschenen. Maar hoe moet u nog een keuze maken uit dat lichte overaanbod? Hier zijn vijf recente racespellen, en het precieze publiek waarop ze mikken.

Telkens nadat er een nieuwe generatie gameconsoles op de markt is gekomen, kan u er prat op gaan dat die ook wel zal worden gevolgd door een hele resem nieuwe racegames. Dat komt vooral door hun breed sporende natuur: ze zijn relatief toegankelijk voor beginnende spelers, en het genre wordt door spelers van ieder slag gespeeld.

Ideaal dus om, samen met een nieuwe console, uit het winkelrek te grissen, al is het maar om de kunsten van het toestel aan niet- of slechts sporadisch gamende bezoekers te kunnen tonen. Het verklaart minstens gedeeltelijk de hele opmars aan nieuwe racegames die we het afgelopen anderhalve jaar zagen, en waarvan het recente 'Project Cars' een voorlopige hekkensluiter is.

De vraag is nu echter, wanneer u een nieuwe console in huis haalt of uw gamecollectie uitbouwt, wèlke daarvan het beste in uw mediakabinet past. Hier zijn een paar ideeën om u op weg te helpen: de vijf recentste racegames, met telkens de kern van hun 'gameplay' en het publiek waarop ze vooral mikken.

Project CARS

De race begint in de garage. Project CARS is een racegame die het vooral moet hebben van de 'pimpbaarheid' van de bolides waarmee u aan de startlijn gaat staan.

Het aantal beschikbare wagens is relatief beperkt (60 zijn er meteen beschikbaar, om snel te groeien naar 72), de voertuigfysica komt nét niet in de buurt van die van een 'Forza Motorsport', en de open wereld waarin u rondtoert voelt een beetje leeg en bekrompen aan. Maar als u het soort racefreak bent die vooral de impact van 'upgrades' aan de interne machinerie op de baan wil zien, is dit uw winnaar.

Op PlayStation 4, Xbox One en pc (Wii U volgt).

Bandai Namco

The Crew

Rustig rondtoeren, en pas aan het racen slaan wanneer u zich voldoende uitgedaagd voelt door een andere chauffeur, computergestuurd of menselijk? Het is de kern van 'The Crew', een onverwacht succesvolle racegame van Ubisoft. U moet het niet doen voor de slappe singleplayercampagne, en ook op voertuigtechnisch gebied moet deze game het onderspit delven tegen heel wat andere games in dit genre. Maar u krijgt wel de kans om de hele Verenigde Staten (zij het in een vereenvoudigde versie) te doorkruisen, en uitdagingen aan te gaan met andere spelers wanneer u dat wil.

Dit is een game voor de 'timewasters', die pas in actie schieten wanneer het hen uitkomt - of online een andere speler tegenkomen die precies hun niveau heeft, want 'The Crew' kent iedere speler een handig personagelevel toe op basis van zijn eerdere prestaties. En als u liever niet tegen anderen speelt, hebt u dat grote doorkruisbare Amerika ook gewoon helemaal voor uzelf.

Op PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Ubisoft

Driveclub

De graphics zijn uitstekend, de races die je rijdt spannend, en nieuwbakken spelers worden goed geholpen. Het maakt allemaal van 'Driveclub', Sony PlayStation's eigen racegame voor de PlayStation 4, een racer zoals er dertien in een dozijn gaan.

Wat de voor de hand liggende elementen betreft, laat 'Driveclub' zich zelfs een beetje de loef afsteken. Maar de titel bengelt hoegenaamd niet achteraan het peloton, en het element dat van deze game potentieel écht iets voor u maakt is het feit dat u een onlineclubje kunt oprichten met uw vrienden, en iedere individuele trofee die u verdient ook meteen het collectief ten goede komt.

Voor wie geregeld online speelt met zijn maten is dit dus een voor de hand liggende keuze.

Voor PlayStation 4.

Sony PlayStation

Forza Horizon 2

Sommige spelers nemen het niet tè nauw met het fysische realisme van een racegame: ze willen gewoon een game waarin ze andere spelers of door artificiële intelligentie bestuurde bolides op snelheid kunnen nemen zonder dat ze daarbij te snel uit de bocht vliegen. Voor dat soort spelers is een zogeheten 'arcade'-racegame wellicht de juiste keuze: een toegankelijk subgenre waarin Electronic Arts' reeks 'Need for Speed' heer en meester is.

Vorig jaar kwam er (bij hoge uitzondering) geen nieuwe aflevering uit die reeks uit, waardoor 'Forza Horizon 2' die hele - brede - spelersgroep voor zich alleen had. Microsofts supertoegankelijke racegame brengt de speler naar een soort 'Gumball'-race in een Mediterrane setting, en compenseert zijn toegankelijkheid met superieure voertuigfysica en graphics: die komen namelijk recht uit 'Forza Motorsport', de racereeks waarmee Microsofts Xbox-gamemerk koning werd in het genre.

Voor Xbox One en Xbox 360.

Microsoft Game Studios

Forza Motorsport 5

In het licht van het voorgaande is het moeilijk om 'Forza Motorsport 5' te vergeten. Het publiek van deze klepper bestaat uit twee groepen: autofreaks die een beetje gamer zijn, en gamers die potentieel nog kunnen veranderen in autofreaks. Want de reverentie die Microsoft-vazal Turn 10 Studios te berde brengt voor Koning Auto is groot: zo groot zelfs, dat ze een hele vrachtwagen vol Pirellibanden vakkundig hebben vernield om het slijtagesysteem in hun game op punt te krijgen, en de hulp inriepen van de 'Top Gear'-heren om deskundige uitleg te verschaffen over de auto's in de game.

Voor de rest levert 'Forza Motorsport 5' een perfecte mix tussen levensechte fysica, bloedmooie graphics en toegankelijke race-actie. De game kwam ondertussen al anderhalf jaar geleden uit, maar kreeg eind vorig jaar, met de Europese launch van de Xbox One-console, een welverdiende heruitgave. Het ultieme publiek voor deze racegame? Laat ons zeggen: alle voorgaande.

Voor Xbox One.

Microsoft Game Studios