Vier dingen die je moet doen als nieuwe pc-gamer

Logitech
Nieuwe pc gekocht, en je wilt er nu eindelijk ook op aan het gamen slaan? Hier zijn een paar dingen die je absoluut moet doen om optimaal plezier te hebben op het ding.

Wie een nieuwe pc koopt in de winkel, heeft meestal meteen een toestel in huis dat de allernieuwste pc-videogames op hun optimale systeemvereisten kan spelen. Dat ebt sneller weg dan je denkt, maar dat is weer een ander verhaal: totdat het zo ver is, heb je minstens een najaar of twee hopen plezier gehad met de allernieuwste games, en heb je meteen ook iets om bezoekers te tonen wat die nieuwe bak allemaal kan. Maar als je echt avonden lang al gamend wilt doorbrengen achter je pc-scherm, moet je ook een paar dingen verstaan om die ervaring zo optimaal mogelijk te maken. Zoals deze.

Razer

1 / Verhoog je comfort

Investeer in een goeie bureaustoel, liefst een met een steunkussen erin dat je rugholte vult, voor een optimaal zitcomfort. Koop een gamingmuis en -toetsenbord, van fabrikanten als Logitech, Razer of Madcatz, want die komen niet alleen je speelefficiëntie ten goede: ze verminderen ook het risico op lichamelijke klachten door te vaak dezelfde beweging uit te voeren, en een goed gamingtoetsenbord geeft meestal licht zodat je de verlichting kunt dimmen en dus je ogen sparen. Probeer een paar toestellen uit in de winkel om te achterhalen welke het beste in je hand ligt.

Razer

2 / Zoek naar deals

Hier is een ontegensprekelijk voordeel dat pc-gamers hebben: de pc-versie van een nieuwe game die op de markt komt, is gemiddeld 10 euro goedkoper dan de console-uitvoering. Soms moet je wel een paar weken of maanden wachten voordat die pc-versie op de markt komt, want de grote gameuitgevers geven meestal prioriteit aan hun consolegames. Kijk ook naar downloadwinkel Steam voor hun weekenddeals: daar worden soms games van luttele maanden geleden aan ridicule kortingen verkocht.

kos / screenshot / Valve

3 / Koop een consolecontroller

Diehard-pc-gamers zullen je vertellen dat de enige manier om games te spelen op de pc via de combinatie muis-toetsenbord is. Vooral niét naar luisteren. Ze hebben een punt wanneer het over first-person-shooters gaat, wier twee afzonderlijke systemen van richting en beweging inderdaad veel sneller met elkaar samenwerken wanneer dat via de combo muis-toetsenbord gebeurt dan via de twee duimsticks op een consolecontroller. En bij strategie- en simulatiegames heb je gewoon veel meer toetsen nodig dan er noodzakelijk op een controller staan. Maar voor andere gamegenres, zoals third-person-actiegames à la 'Assassin's Creed'? Geloof ons: die speel je beter met een controller. Ze komen in verscheidene maten en gewichten, maar de Xbox 360-controller van Microsoft blijft volgens ons het beste in de hand liggen. De versie met draad werkt ook meteen, zonder dat er 'drivers' of speciale software moet worden geïnstalleerd, op je pc.

Microsoft

4 / Twéé grafische kaarten!

Weet je wat beter is dan één grafische kaart? Twéé grafische kaarten! Als je de kaart die al in je pc zit nog eens dubbel koopt, en je plugt ze gewoon bij in je toestel, kunnen ze samen dankzij de 'Scalable Link Interface'-softwaretechnologie een verbluffende meerwaarde leveren op gebied van schermverversingssnelheid en grafisch detail. Je moet daarvoor natuurlijk wel zorgen dat het interne geheugen van je kist voldoende groot is om dat aan te kunnen. SLI kun je in gang zetten via software die de fabrikant van de kaart(en) heeft meegeleverd.

nVidia