Tijd om opnieuw 'Angry Birds' te spelen

Rovio
De hype rond 'Angry Birds' is voorbij: Rovio, het Finse gamebedrijf achter het mobiele spelletje, zag in 2013 zijn omzet vervlakken. Maar dat ligt niet aan de game zelf: wie na lange tijd nog eens een update installeert van de originele app, ontdekt een hele resem nieuwe episodes die er praktisch een compleet nieuw spelletje van maken. Vergeet dus 'Candy Crush Saga', 'Temple Run 2' en 'Flappy Bird': het is tijd om opnieuw 'Angry Birds' te spelen.

Hoe lang staat 'Angry Birds' al ongebruikt op uw smartphone of tablet? Bij ondergetekende was dat al langer dan een jaar, en hij was daar niet alleen in: Rovio, het Finse bedrijf dat groot werd met de game, zag volgens financiële gegevens die het begin deze week moest vrijgeven aan de Finse overheid zijn omzet in 2013 gevoelig vervlakken. Vorig jaar verdiende het bedrijf 156 miljoen euro aan zijn spelletjes, een marginale 4 miljoen meer dan in 2012.

Rovio

Het betekent vooral dat het bedrijf niet meteen grof geld wist te schudden uit de vele nieuwe exploten van zijn kwaaie vogels: de originele game werd de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld uitgebreid met consoleversies van het spel zelf, 'Angry Birds Rio' en 'Angry Birds Seasons', en er kwamen twee 'Angry Birds Star Wars'-varianten. Maar ook dat basisspelletje staat op meer en meer mobiele toestellen werkloos te wezen. Volkomen onterecht, want terwijl het bezig was met het verder exploiteren van de hype rond zijn vele 'Angry Birds'-games, hield Rovio zich ook aan zijn belofte om nieuwe episodes voor de originele spelletje te blijven maken. En die maken er, als je nog eens de moeite neemt om op de 'Update'-knop te drukken, een heel nieuwe ervaring van.

Rovio

Het afgelopen anderhalve jaar, ongeveer de periode waarin ook jij misschien de game niet meer hebt aangeroerd, werden er liefst vier nieuwe episodes gelanceerd, die allemaal een welgekomen dimensie toevoegden aan de gameplay. Zeker de laatste twee, 'Red's Mighty Feathers' en 'Short Fuse', pompten de fysicagameplay van het spelletje deftig op. Er zijn nieuwe vogels, zoals eentje die decorelementen tijdelijk optilt in zeepbelletjes en een die vlak na landing een krachtige elektrische puls uitstoot. Nieuwe decorelementen in 'Short Fuse' bevatten onder meer vloeistoffen die de varkens in de level opblazen of vermenigvuldigen en zuig- en blaasinstallaties. En een deel van 'Red's Mighty Feathers' bestaat uit levels waarin u een ei moet beschermen tegen oprukkende vogels in allerlei voertuigen, en waarin dus snelheid een factor is.

Rovio

Het levert weer uren extra speelplezier op, in een game die je wellicht, net als ondergetekende, al eventjes had afgeschreven. Ondertussen is het afwachten hoe Rovio de hype rond zijn vogelfranchise weer kan opkrikken: de langverwachte animatiefilm is pas gepland in 2016, dus dat is nog eventjes. Maar sinds wanneer heb je een hype nodig om te genieten van een nog steeds eenvoudig briljant videospelletje?