Retroconsoles zijn ineens hebbeding

Gamen met nostalgie

Getty Images

Ze bestonden al een jaar of vijftien: op moderne tv's aansluitbare versies van klassieke gameconsoles als de Atari 2600 en de Sega Mega Drive, waarop meteen al een paar tientallen klassieke games voorgeïnstalleerd stonden. Ze waren een kortstondige rage, die we allemaal al een beetje vergeten waren. Tot Nintendo er ineens weer mee op de proppen kwam.

Eind 2016 lanceerde de Japanse spellenmaker zijn NES Classic Mini, een miniversie van de befaamde NES-console met dertig gameklassiekers erop. Liefst 2,3 miljoen exemplaren gingen moeiteloos de deur uit. Vorig jaar kwam opvolger Super NES Classic Mini op de markt, waarvan er eveneens al 4 miljoen exemplaren over de toonbank gleden.

Dat plotse succes zette ook andere fabrikanten ertoe aan om weer een tandje bij te zetten: ondertussen zagen we een nieuwe Atari 2600- en Sega Mega Drive-versie opduiken. Enkele weken geleden verraste een Duits gamebedrijf met een mini-editie van de Commodore 64. En Nintendo brengt deze zomer, vanwege die grote aandacht voor retrogames, de uitverkochte NES Classic Mini weer in de handel.