Racegame 'DiRT Rally' is heroïsch én ellendig ***

Codemasters
'DiRT Rally', de nieuwste worp van de Britse racespecialisten Codemasters, is voor racegames wat 'Dark Souls' is voor actiespellen: de game onder de knie krijgen is godsgruwelijk moeilijk, maar eens je wat vooruitgang hebt geboekt merk je ook meteen dat alles op faire regels drijft.

Terwijl 'DiRT Rally' nog een lange, slepende productieperiode doorliep, gingen recente rallygames 'WRC5' en 'Sébastien Loeb Rally' lelijk uit de bocht. Codemasters, de Britse racespecialist die ook instaat voor de 'F1'- en 'GRiD'-reeksen en de game deze week eindelijk op de markt bracht, heeft nu dus het terrein voor zichzelf alleen. Maar ze komen wel met een game die alleen de ware liefhebbers zal aanspreken: wie niet warm loopt voor de rallysport, van banden die door zacht terrein ploegen, van ophangingen die door het getuig gaan na een sprong, heeft niet meteen de tijd van zijn leven in deze game.

Alleen in die steile moeilijkheidsgraad  differentieert 'DiRT Rally' zich al stevig van de rest. Rallygames zijn een vreemde niche binnen het racegenre: minder bedreven spelers, die in een gewone racegame vooral het risico lopen dat ze uit de bocht gaan, blijven in een rallyspel - tenminste wanneer ze een rallybak met vierwielaandrijving hebben gekozen - veel beter op de baan. Maar het zachte terrein, het reliëf en de weersomstandigheden leveren nieuwe uitdagingen op.

Codemasters

Enthousiast afzien

En op die laatste heeft het ontwikkelingsteam achter deze game zich net bijzonder geconcentreerd. 'DiRT Rally' is een game waarin precisie de boventoon voert: na een sprongetje volgt bijvoorbeeld ook de landing, en die moet je vaak incasseren terwijl je vlak na het moment waarop je wielen de bodem raken ook al moet remmen voor de volgende bocht.

Gewicht, snelheid, fysica, tractie: het zijn elementen die je precies moet aanvoelen om te schitteren in 'DiRT Rally', en daarvoor is wat oefening nodig. Het maakt er ook een game van die zijn speler eerder in een uitputtingsslag doet terechtkomen dan dat hij hem een vluchtig potje racen serveert.

Wie dat laatste zoekt, is beter af met een 'Forza Motorsport' of een 'Gran Turismo'. Maar wie enthousiast is over de rallysport, of over videogames daarover, floept met 'DiRT Rally' een game in zijn console die dat enthousiasme ook deelt en fêteert.

De heroïsche en ellendige momenten wisselen elkaar af, en het geronk van de wagens en de instructies van je computergestuurde copiloot geven de actie een onwaarschijlijke authenticiteit. Datzelfde geldt ook voor het uitstekend gesimuleerde terrein waar je je wielen door laat baggeren. 'DiRT Rally' is afzien, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Codemasters

Donkere zielen

De moeilijkheidsgraad maakt van deze titel zelfs zo'n beetje de 'Dark Souls' van de rallygames: de ellende die hij zijn spelers oplevert door zijn moeilijkheidsgraad maakt er geen game van die voor iedereen bestemd is, maar wie doorzet ontdekt wel dat alles op faire fysica- en gameplayregels is gestoeld.

Waar het in andere games uit dit genre erop neerkomt om zo snel mogelijk de finish te halen, liefst zonder uit de bocht te zijn gegaan, gaat 'DiRT Rally' gewoon van dat laatste uit: het is de manier waarop je snel weer terug in de race gaat, en je doorzettingsvermogen, die de overwinning baart.

Accepteer dat, en je hebt een uitstekende racegame aan 'DiRT Rally'. En schrik niet wanneer je lokale fauna over je pad ziet trippelen, zoals een eland of een vos: de makers staken ze er voor de lol in, maar ze komen nooit onder je wielen terecht.  

'DiRT Rally' is uit voor PlayStation 4, Xbox One en Windowspc's.

Codemasters