PC-games worden mooier naarmate ze ouder worden

Bethesda / ENB Mods
Het ultieme argument dat pc-gamers aanhalen ten opzichte van consolespelers, is dat hun versie van een nieuwe game er na de release nog beter kan uitzien: koop binnen een jaar een zwaardere pc, en je kunt je graphicsinstellingen meteen een merkbaar eindje boosten. En dan zijn er de modificaties of 'mods' van een legertje heel fanatieke spelers, die de software van de games zodanig aanpassen dat ze er zelfs na jaren uitzien alsof ze gisteren werden gemaakt. Hier zijn de vijf spectaculairste 'graphics mods' voor oudere games.

Je mag natuurlijk niet helemààl van een kleintje vervaard zijn op technisch gebied, en je pc moet ook de nodige paardenkracht ervoor hebben. Maar als je er de moeite voor doet om ze te installeren, kun je dankzij dit lijstje 'mods' van games die vijf jaar of ouder zijn genieten alsof je ze gisteren hebt gekocht.

Fallout 3

Deze postapocalyptische rpg-klepper uit 2008 bouwde een grote schare fans op, waarvan er ook een paar in hun kelder kropen om de game visueel up-to-date te houden. De spectaculairste visuele modificaties zitten in de ENB Series. Daar zitten er overigens ook tussen voor opvolger 'Fallout: New Vegas'.

Bethesda / ENB Mods

Grand Theft Auto IV

Als je de adembenemende visuals van 'Grand Theft Auto V' bekijkt, ziet deze voorganger er maar gedateerd uit, ook in zijn geplaagde pc-versie. Maar met een goed modje trek je ook de graphics van deze game op naar de huidige standaard. Er zijn er meerdere, maar kijk vooral naar icEnhancer, die de lat het hoogst heeft gelegd.

Rockstar Games

The Elder Scrolls III: Morrowind

Deze ouwe knar uit 2003 kreeg twee jaar geleden nog een fameuze 'overhaul', waarmee de graphics liefst negen jaar de toekomst in werden gekatapulteerd. De game zelf is nog vlot te vinden op eBay en als onderdeel van Bethesda's eigen 'Elder Scrolls Collection'. Ook opvolgers 'Oblivion' en 'Skyrim' kregen overigens al mods met opgewaardeerde graphics.

Bethesda

Half-Life 2

Nog eentje die ondertussen al tien jaar lang geregeld van likjes nieuw vernis wordt voorzien is deze first-person-actiegame van Valve. De beste voor het moment is de Cinematic Mod, waarvan de recentste versie vorig jaar nog werd gemaakt en onlangs nog werd voorzien van nieuwe updates.

Valve

Crysis

Toen 'Crysis' in 2007 in de winkels kwam, was het de ultieme opschepgame voor nieuwe pc's: de achterliggende 'engine' van de game deed bijvoorbeeld elk grassprietje zijn eigen leven leiden. Met een van de vele graphicsmods die de afgelopen jaren online kwamen voor de game kun je dat nog eens herhalen: de recentste versies halen quasi-fotorealistische beelden uit de game.

Crytek