Ouders slaan alarm over 'Fortnite': verslaafde dochter (9) plaste in haar broek om toch maar te blijven gamen

istock/rv
Een Brits gezin waarschuwt voor het verslavend videospel Fortnite nadat het hun dochter zo hard in de ban hield dat het kind een afkickprogramma moest volgen. Het negenjarige meisje speelde dagelijks stiekem urenlang tot een gat in de nacht.

Richard en Carol, die hun achternamen niet wensen vrij te geven, haalden in januari een Xbox One in huis. Hun dochtertje downloadde Fortnite, een game met een populaire battle-royalemodus waarin 100 spelers elkaar op een steeds kleiner wordend speelveld moeten bekampen tot één winnaar overblijft.

Het spel van ontwikkelaars Epic Games en People Can Fly is gratis, maar om er alles uit te halen, moet je wel betalen. De ouders stelden zo vast dat betalingen van ongeveer 50 pond per maand van hun kredietkaart gingen richting Microsoft, het bedrijf dat de Xbox One maakt. De boze ouders namen de Xbox in beslag, maar toen reageerde het meisje zo woest dat ze haar vader in zijn gezicht sloeg.

RV

Geen tijd voor toilet

De ouders beseften pas echt hoe erg het was toen ze hun dochter 's nachts aantroffen op een kussen dat doordrenkt was met urine. Het kind ging zo op in de game dat ze zelfs niet wilde pauzeren om naar het toilet te gaan. Toen bleek dat het kind stiekem tot tien uur per dag speelde, soms tot vijf uur 's ochtends.

Niet verwonderlijk gingen ook haar schoolcijfers sterk achteruit en zeiden leerkrachten dat het meisje soms zelfs gewoon in slaap viel in de les. Hoewel ze gek was op sporten, begon ze ook te zegen dat ze te moe was om naar de turn- of balletles te gaan. Ook de zondagsmis begon ze over te slaan.

RV

Meer slachtoffers

De ouders contacteerden verslavingstherapeut Steve Pope, die aan Sunday People vertelt dat hij de voorbije twee maanden berichten kreeg van tientallen ouders wier kinderen zo jong als acht tekenen vertoonden van verslaving aan Fortnite. "Ik werk al drie decennia in dit vakgebied en ik heb nog nooit iets zoals dit gezien, hoe wijdverspreid en potentieel gevaarlijk het is."

Het meisje krijgt nu therapie en is aan de beterhand. "Ik spoor elke andere ouder aan om te zien wat dit spel kan doen, hoe het jonge kinderen opslorpt en levens kan verwoesten", waarschuwt haar moeder. De game werd al meer dan 45 miljoen keer gedownload.
107 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Robbe Devoogdt

  Mijn broer word ook agressief door fortnite te spelen, zelf had ik het spel ook, maar ben ermee gestopt, was te saai

 • Brian van Dun

  Dit is 1 een teken dat de ouders er geen controle over hebben en 2.... Binnenkort komt er weer een nieuw spel uit ( in het algemeen) gaan ze daar dan ook weer over beginnen?? Anders kunnen we ook weer beginnen over tieners die drinken en roken he....

 • Jentl Antheunis

  Ik heb het spel zelf even gespeeld en ben er dan mee gestopt. Veel te veel geweld! Mijn broer is er echter wel aan verslaafd en de tijd dat ik vreedzamere games kan spelen, zoals Minecraft, is zeker gehalveerd sinds hij speelt, aangezien we maar een computer hebben.

 • Stan Gebruers

  Ik vind het zeer zielig voor het meisje dat ze zo het laat afweten. Ik speel ook Fortnite Battle Royale het is een heel leuk spel en ik geniet er van maar daar blijft het bij. Ik vind het redelijk onnodig dat de ouders een waarschuwing lanceren omdat het verslavingsgehalte verschilt van persoon tot persoon, Ik hoop dat Fortnite nog lang een leuk spel blijft om met je vrienden te spelen en hierdoor niet word tegengehouden .

 • Rayli Nys

  Ik ben een kind die vroeger ook verslaafd was aan fortnite gelukig was ik optijd om te stopen voor het te erg wert maar de hele klas valt ook in slaap door fortnite ik vindt dat mot worden verboden in 2019 het is beter de gezondheid en hun toekemst zijn jullie met mij