Nieuwe Lara Croft heeft geen puntige boezem meer

REUTERS
De bekende avonturierster Lara Croft heeft in de nieuwe Tomb Raider-film niet meer de puntige borsten die het bekende videogamekarakter vroeger zo kenmerkten. Dat vertelde de Zweedse actrice Alicia Vikander (29) gisteravond grappend in 'The Graham Norton Show'. Ze schittert vanaf volgende maand op het witte doek als de fictionele heldin.

De geschiedenis van het personage Lara Croft is gecompliceerd, zelfs wetenschappers wijdden er de afgelopen jaren talloze analyses aan. De sterke en sportieve archeologe is volgens velen een rolmodel voor jonge vrouwen, een vroeg voorbeeld van een sterke vrouwelijke hoofdrol en in die zin een feministisch icoon.

Tegelijkertijd wordt Lara, vooral de eerste versies uit de games van de jaren negentig, een 'cyberbimbo' genoemd. Haar uiterlijk was met de pronte boezem, kleine taille en het ultrakorte broekje immers vooral leuk voor (en gericht op) fantaserende tienerjongens.

Lara Croft in het videospel uit de jaren negentig.
GPD Lara Croft in het videospel uit de jaren negentig.

Tij keren

Angelina Jolie's vertolkingen van een rondborstige Lara Croft in de eerste Tomb Raider-films deden in 2001 en 2003 nog sterk denken aan de 'bimbo'-kant van het personage. Onder meer feministen hoopten de afgelopen jaren dat de Zweedse Alicia Vikander het tij zou gaan keren. Dat ze in navolging van Gal Gadot in 'Wonder Woman', Jennifer Lawrence in 'The Hunger Games' en Daisy Ridley in 'Star Wars' kleding zou dragen die niet primair sexy, maar gewoon praktisch is. Dan leren meisjes immers dat vrouwen ook gewoon sterk en onafhankelijk kunnen zijn zónder tegelijkertijd een lustobject voor te stellen.

Die wens lijkt uit te komen. Vikander, als oud-ballerina met haar frêle figuur sowieso een weinig voor de hand liggende keuze voor de rol, draagt in de nieuwe film een handige lange cargobroek. De actrice heeft onder haar topje wel een gevulde bh aan, maar die heeft haar geholpen zich in te leven. "Het kleine beetje dat ik heb, duwde ik een stukje omhoog", grapte ze eerder.

De Zweedse Oscar-winnares, die naar eigen zeggen nog nooit iets zwaars had opgetild, moest vier maanden lang trainen om in vorm te raken voor de rol. Haar instructeur noemde Alicia's armen zelfs 'onderontwikkeld'. "Het trainen duurt vier maanden en dan ben je het in drie weken weer allemaal kwijt'', vertelde de vrouw van collega-acteur 
Michael Fassbender aan Graham Norton. "Dat is wel jammer. Ik dacht dat ik zo zou blijven.''

Angelina Jolie als Lara Croft.
Angelina Jolie als Lara Croft.
Alicia Vikander als Lara Croft.
PR Alicia Vikander als Lara Croft.
Alicia Vikander.
AFP Alicia Vikander.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Rodain

  Meest feministische artikel door iemand zonder kennis van Tomb Raider games. "met haar frêle figuur sowieso een weinig voor de hand liggende keuze voor de rol", ze lijkt enorm hard op de remake lara croft, die trouwens ook geen grote borsten heeft. "draagt in de nieuwe film een handige lange cargobroek", again dat is de oufit van de game.

 • Eric De landtsheer

  Als de borsten uitgewerkt zijn, begin dan eens aan het script

 • jan verbrugge

  Ze is gewoon gekleed zoals in de laatste remake games van tomb raider waar de film op gebaseerd is. niets bijzonder of nieuwswaardig aan

 • Celor Weityens

  Angelina blijft voor mij de perfecte lara. Ze vertolkte de rol precies zoals lara uit de videogames.