Nieuwe gameconsoles zuipen energie

NRDC
De eind vorig jaar gelanceerde PlayStation 4- en Xbox One-gameconsoles verbruiken aanzienlijk meer energie dan hun voorgangers PlayStation 3 en Xbox 360. Alleen Nintendo's Wii U doet het goed: het toestel verbruikt zelfs minder dan de al erg zuinige Wii. De toestellen zo weinig mogelijk in de standbystand laten staan is de boodschap,want dat is de grootste boosdoener.

Volgens de National Resources Defense Council, een Amerikaanse nonprofitorganisatie die strijdt tegen aardopwarming, verbruikt de nieuwste generatie gameconsoles aanzienlijk meer elektriciteit dan hun voorgangers. De PlayStation 4, bijvoorbeeld, verbruikt volgens een test van de organisatie zo'n 181 kilowattuur aan energie per jaar, meer dan het dubbele van de PlayStation 3. Microsofts Xbox One doet het nog gekker: met zijn meer dan 210 kilowattuur per jaar zuipt hij zelfs drie keer meer elektriciteit dan de Xbox 360. Alleen Nintendo denkt aan de planeet: de Wii U, Nintendo's in 2012 op de markt gebrachte console, verbruikt met zijn jaarverbruik van slechts 37 kWh zelfs een eindje minder dan zijn al erg zuinige voorganger, de Wii.

Een eventueel schuldgevoel over de ecologische voetafdruk van je gameconsole kun je temperen door ze op een verantwoorde manier te gebruiken, voegt de organisatie eraan toe: het merendeel van het zonet genoemde verbruik wordt niet gescoord door de consoles aan te hebben staan terwijl je aan het gamen bent, maar door ze in standby te laten staan. Volledig uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt of wanneer er niets aan het downloaden is, helpt al een heel eind. Wat de fabrikanten betreft, ook die doen - uiteindelijk - hun eigen duit in het zakje: de nieuwere, compactere versies van voorgangers PlayStation 3 en Xbox 360 verbruikten alvast maar de helft van de energie die de originele versies nodig hadden.