Leon (8) gebruikt mama’s kredietkaart om 3.120 pond aan Xbox-games te kopen

Een jonge vrouw speelt op de Xbox op een gamebeurs in Keulen (archieffoto augustus 2019).
AFP Een jonge vrouw speelt op de Xbox op een gamebeurs in Keulen (archieffoto augustus 2019).
Een alleenstaande Britse moeder is zich een aap geschrokken toen ze de uitgavenstaat van haar kredietkaart kreeg toegestuurd. Wat bleek? Zoonlief Leon (8) had achter haar rug voor liefst 3.120 pond (3.530 euro ) online Xbox-games en uitbreidingen gekocht. Mama Martine (40) uit de Zuid-Engelse kuststad Brighton kan amper de touwtjes aan elkaar knopen.

De vrouw gaf haar zoon eenmalig de inloggegevens van haar kaart zodat die voor 4,99 pond (5,6 euro) een game-uitbreiding kon kopen. De website hield deze gegevens bij voor toekomstige aankopen.  Leon speelde graag Minecraft en Roblox. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij in augustus drie weken lang volop games kocht. Twee vriendjes hielpen hem daarbij. Het leidde ertoe dat de achtjarige op één dag tijd liefst negentien aankopen verrichtte voor een totaalbedrag van 978,81 pond (1.105 euro). Iets wat hij dagen later nog een keer overdeed.

Mama Martine vreest dat ze niet genoeg overhoudt om voedsel voor het driekoppige gezin te kopen. Haar kredietkaart gebruikt ze enkel voor het betalen van aan huis geleverde maaltijden en wat aankopen nu en dan op Amazon.com. Haar maandelijkse kredietkaartbudget overschrijdt normaal nooit 30 pond (33 euro).

“Leon beseft dat hij iets fout heeft gedaan. Ik heb hem en zijn oudere broer uitgelegd dat er met Kerstmis geen cadeautjes zullen zijn”, verklaarde Martine aan de Daily Mail. Ze neemt het Microsoft kwalijk dat haar zoon geen beveiligingsnummer moest invullen.

Een woordvoerder van Microsoft verklaarde aan de krant dat Martine haar geld terugkrijgt. De softwaregigant benadrukt dat ouders de Xbox-site zo kunnen instellen dat het aantal aankopen wordt beperkt. Ze kunnen ook paswoorden instellen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico Dakman

  wie laat er zijn kind nu uren spelen op een xbox zonder toezicht? Mijn kinderen kunnen zelf geen spel kopen zonder dat ik het gemerkt heb . U kind laten gamen wil niet zeggen dat je ff wat anders kan gaan doen , zeker een kind van 8.

 • Peter Peeters

  Domme moeder. Als je geen benul hebt, geen aankopen doen op internet.

 • Kris Van Mol

  inderdaad, je kàn dat limiteren. Maar als je het niet weet, ben je de pineut. Ik heb het zelf voorgehad met Playstation. Ooit eens iets gekocht op de PS Store en blijkbaar moet je dan daarna ergens in je instellingen uitvinken dat je aankopen automatisch gebeuren via Paypal. Ik had prijs en m'n 5 jarig zoontje was eventjes alleen met de afstandsbediening en had voor 30 euro een "skin" gekocht in Fortnite. Gewoon op een paar knopjes geklikt. Dat geld heb ik nooit kunnen terugkrijgen.

 • Angelo De vie

  Heb ik in het begin ook meegemaakt, niet voor zo een bedrag uiteraard, maar heb naar Microsoft gebeld en ze hebben me ook een deel terug betaald. Daar doe ik toch mijn hoed voor af, want tenslotte zijn wij toch verantwoordelijk

 • Tom Dehelt

  En door zo een gedoe, komen er regulariseringen in het gamen. Dit is de fout van de ouders. Natuurlijk gaat een 8 jarige dat de waarde van een euro nog niet kent blijven uitgeven. Dit weer op een bedrijf steken is ronduit belachelijk. Weeral moet iemand anders opdraaien voor de fout van 1.