Kansspelcommissie dreigt populaire videogames te beboeten

Het onderzoek wees uit dat enkel Star Wars Battlefront 2 niet als kansspel kon geoormerkt worden. De makers verwijderden de loot boxen na protest van gamers.
rv Het onderzoek wees uit dat enkel Star Wars Battlefront 2 niet als kansspel kon geoormerkt worden. De makers verwijderden de loot boxen na protest van gamers.
De Kansspelcommissie dreigt met boetes tot 1,6 miljoen euro als een aantal populaire videogames niet aangepast wordt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De Kansspelcommissie onderzocht computerspelen 'Overwatch', 'Star wars battlefront 2', 'FIFA 18' en 'Counter-strike global offen­sive'. Ze ging na of er in de games verboden kansspelen gesmokkeld zijn.

'Loot boxen'

Het kansspelelement zit hem in zogenaamde 'loot boxen', een soort virtuele schatkisten die items bevatten die spelers tijdens het spel kunnen gebruiken. Spelers weten vooraf niet wat er in zo'n loot box steekt. Ze doen dus letterlijk een gok door er geld op in te zetten.

Een beeld uit Star Wars Battlefront II.
rv Een beeld uit Star Wars Battlefront II.

Het onderzoek wees uit dat enkel Star Wars Battlefront 2 niet als kansspel kon geoormerkt worden. De makers verwijderden de loot boxen na protest van gamers. Voor de andere drie is de conclusie eenvoudig: hun loot boxen zijn illegaal.

Overleg

Bevoegd minister Koen Geens (CD&V) wil eerst overleg met de sector, maar als de games niet worden aangepast, dreigen boetes tot 800.000 euro en vijf jaar gevangenisstraf. Als er minderjarigen benadeeld worden, kunnen die straffen verdubbelen. Ook de wereldvoetbalbond Fifa en Disney, dat de Star Wars-franchise controleert, worden aangemaand om in te grijpen.

Pictogram

Om de ongereguleerde verkoop van loot boxen aan banden te leggen, pleit de Kansspelcommissie voor enkele nieuwe maatregelen. Zo raadt de commissie een nieuw pictogram aan dat meerderjarige gamers moet waarschuwen voor het gebruik van loot boxen. Voor minderjarigen zouden de betalende loot boxen zonder enige twijfel illegaal moeten blijven, zegt directeur Peter Naessens.

De commissie vraagt ook dat de winstkansen bij kansspelen in videogames duidelijk aangegeven worden. Bovendien moet het bedrag dat men in totaal aan loot boxen mag spenderen, begrensd worden, en mag een game niet plots veel moeilijker worden voor iemand die niet geen loot boxen koopt.

Aan de wetgever vraagt de Kansspelcommissie om een specifieke vergunning te ontwikkelen voor kansspelen in videogames. Daarnaast zouden de bevoegdheden van de Kansspelcommissie uitgebreid moeten worden, zodat zij advies kan geven aan spelontwikkelaars over nieuwe ontwikkelingen in hun games waarvan niet duidelijk is of het om een kansspel gaat.

"Dat advies kunnen wij momenteel niet geven", zegt Peter Naessens. "Op die manier zouden we op voorhand duidelijkheid kunnen scheppen en problemen met het gerecht vermijden."

Cover van Star Wars: Battlefront II.
EA Cover van Star Wars: Battlefront II.34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Ze hebben gelijk. Als je 60+ euro uitgeeft voor een spel dan mag je verwachten dat je het spel kan uitspelen zonder nog extra te moeten investeren tijdens het spelen. Betere wapens /items in ruil voor geld kan gewoon niet toegelaten worden. Je kan het vergelijken met "cheaten". Een spel speel je uit met handigheid, niet met de dikste portefeuille.

 • Geert Matthys

  Nu nog die mobiele oplichterij games aanpakken met hun 99euro pakketjes

 • ronny cuypers

  Kan er ook zo'n regeling komen voor politici. Na de verkiezingen is het ook altijd afwachten wat er gaat gebeuren. Puur gokwerk dus.

 • Divad Dockelaere

  Dan moeten ze ook trading card games banen zoals pokemon en magic the gathering.

 • Pim Decker

  csgo heeft nu alle "gambling" (gok sites) verwijderd