Google lanceert streamingplatform Stadia voor videogames op 19 november

Stadia Founder's Edition limited edition controller night blue
Google Stadia Founder's Edition limited edition controller night blue
Google stelt zijn streamingplatform voor videospelletjes Stadia vanaf 19 november beschikbaar. Dat heeft de internetreus vandaag bekendgemaakt.

Met Stadia wil Google proberen om de hegemonie van de spelconsoles, zoals PlayStation van Sony en Xbox van Microsoft, te doorbreken. Via het platform zullen volwaardige computergames in hoge kwaliteit te spelen zijn vanaf een computer, televisie, tablet of smartphone. De spelletjes moeten daarbij niet gedownload worden en ze zullen draaien op de servers van Google, zodat de speler geen krachtige computer of spelconsole nodig heeft.

Stadia is vanaf 19 november beschikbaar in veertien landen, waaronder België. Wie nu al Stadia aanschaft, de zogeheten ‘Premiere Edition’, betaalt 129 euro en krijgt daarvoor een speciale controller en een Chromecast Ultra om de spelletjes naar de tv te streamen. 

Baldur’s Gate 3

Ook zit daarin al een abonnement van drie maanden op ‘Stadia Pro’, dat daarna 9,99 euro per maand kost. Sommige games zitten niet in het abonnement en moeten apart worden aangekocht. Volgend jaar komt ook een basisversie op de markt, waaraan geen maandelijkse kosten zijn verbonden, maar waarbij de spelletjes wel in een lagere kwaliteit worden gestreamd.

Een van de eerste spelletjes die op Stadia zullen verschijnen, is ‘Baldur's Gate 3' van de Belgische gameontwikkelaar Larian Studios.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Vanderaert

  10 jaar geleden kon je hetzelfde soort reacties lezen als het over muziek streamen ging. Kijk vandaag eens! Toch raar dat mensen over de toekomst blijven denken vanuit de beperkingen van het heden.

 • sjaak vanslembrouck

  De meeste mensen hun internet is gewoon niet goed genoeg om de laatste nieuwe spellen te streamen zonder enige lag of artifacting, vooral als je dan nog eens wil voice chatten met maten via Discord ? zelf een stream opzetten ? en mss wat muziek via youtube of spotify ? Laat maar zitten.

 • Kelly Verlinden

  Je moet een abonnement nemen en dan nog eens apart spellen kopen voor een stomme streaming dienst dat binnen twee jaar weer op de fles gaat. Enkel klungels kopen stadia, betere manieren om geld te besteden aan multimedia.

 • Thomas Anderson

  Lag lag en nog eens lag!

 • Wendy Vandereyken

  Je internetverbruik zal ook gaan toenemen hiermee, dus ik denk dat je best de duurste formule zal moeten nemen met je provider.