Gamereview FIFA 19: dit is de FIFA waarop ik al jaren zat te wachten

.
EA Sports .
Vrijdag liet EA Sports FIFA 19 op de wereld los, voor ondergetekende reden genoeg om de game een heel weekend uit te testen. Zoals verwacht biedt FIFA 19 gewoon meer van hetzelfde, maar EA heeft dit jaar enkele fantastische nieuwigheden toegevoegd.

FIFA goes Champions League

Wat was het heerlijk om eindelijk de Champions League-hymne te horen aan het begin van het spel. Ik voelde meteen de Cristiano Ronaldo in me opborrelen, of de Lionel Messi, zoals je wil. Ik besloot onmiddellijk Club Brugge-Dortmund te herspelen om zo de eer van blauwzwart te herstellen, maar door de vernieuwde gameplay moest ik me net als het echte Club gewonnen geven. Over die gameplay dadelijk meer.

.
EA Sports .

Je kan de Champions League niet alleen naspelen met je favoriete team, de competitie is ook geïntegreerd in de carrièremodus en in The Journey. De Champions League geeft FIFA 19 nog net dat tikkeltje extra autoriteit, waardoor het spel alsmaar meer afstand neemt van de grote concurrent Pro Evolution Soccer.

Spelen zonder regels: héérlijk (frustrerend)

Behalve de Champions League heeft EA nog enkele fantastische nieuwigheden toegevoegd, waarvan we ons afvragen waarom niemand er ooit eerder is opgekomen. De allerleukste is de nieuwe spelmodus zonder regels. 

.
EA Sports .

Vanaf nu kan je ervoor kiezen om een wedstrijd zonder scheidsrechter te spelen. Niet alleen de buitenspelval wordt dan uitgeschakeld, maar ook de meest schandalige horrortackles zijn gewoon toegelaten. Helemaal alleen afstormen op de keeper is zo nog geen garantie op een goal, want een ultieme tackle langs achter van de verdediger is perfect legaal. Je kan de ‘no rule’-spelmodus eigenlijk een beetje vergelijken met het kaartspel UNO: dolle pret, maar het spel zal ongetwijfeld veel vriendschappen kapotmaken, tenminste voor even.

Daarnaast kan je ook met de survival modus aan de slag. Daarbij verdwijnt bij elk gescoord doelpunt een speler uit jouw team, waardoor het bij elke goal moeilijker wordt om te scoren en je netten schoon te houden.

.
EA Sports .

Het is ook mogelijk om voor een wedstrijd een bepaalde doelpuntenlimiet in te stellen: wie die limiet haalt, wint. Vooral in een gesloten match kan deze spelmodus een ware uitputtingsslag worden, zeker wanneer de doodvermoeide spelers nog verschillende goals moeten maken.

The Journey, leuker dan ooit

In FIFA 17 mochten we in ‘The Journey’ voor de eerste keer kennismaken met een verhaalmodus en met personage Alex Hunter. Na een tussenjaar laat EA ‘The Journey’ nu volledig openbloeien tot een volwaardige modus. Het derde seizoen van The Journey gaat, mede dankzij de Champions League, véél verder dan de twee vorige seizoenen.

Danny Williams, Alex Hunter en Kim Hunter in 'The Journey'
EA Sports Danny Williams, Alex Hunter en Kim Hunter in 'The Journey'

Alex Hunter is intussen een gevestigde naam in het wereldvoetbal, maar heeft nog een lange weg af te leggen om een superster te worden. Het spel laat je een glimp opvangen van wat er zich wellicht echt afspeelt achter de schermen van het topvoetbal en de cameo’s van enkele wereldsterren zijn natuurlijk mooi meegenomen.

Daarnaast krijgt Alex Hunter het gezelschap van zijn zus Kim en zijn boezemvriend Danny Williams, die zelf ook hun eigen carrière proberen uit te bouwen. Vanaf nu kan je trouwens ook spelen met Danny of Kim en vrij switchen tussen de verhaallijnen van Alex, Danny en Kim. En hoewel het spel meestal aangeeft met welke verhaallijn je op een bepaald moment best verdergaat, betrapte ik mezelf er vaak op het liefst met Alex te spelen.

Een goal scoren is moeilijker

Dat ik me met Club Brugge gewonnen moest geven tegen Dortmund had wellicht veel te maken met een gebrek aan FIFA-talent, maar ik steek het graag ook op de lichtjes vernieuwde gameplay. Terwijl de gameplay de vorige jaren maar weinig veranderde, voerde EA dit jaar wel wat vernieuwingen door. FIFA 19 voelt een pak sneller aan dan FIFA 18 en sprints voelen tegenover de snelheid van passes heel wat trager aan. Mijn snelle rushes langs de flank met Cristiano Ronaldo, Gareth Bale of Leroy Sané bleken veel minder effectief dan vorige jaren, waardoor ik genoodzaakt was om een tikitakastijl te hanteren met veel passes. Niet mijn specialiteit, zo bleek.

.
EA Sports .

Ook op doel trappen lijkt een stuk moeilijker te zijn geworden. De juiste timing vinden is veel moeilijker dan vroeger, waardoor je gemakkelijk te zacht of juist te hard op doel trapt. En wanneer de timing dan wel eens goed zit, haalt de keeper een pantersprong boven die we in vorige FIFA-edities nog niet hadden gezien. Een goal maken is moeilijker, maar opnieuw, dat kan ook aan mij liggen.

.
EA Sports .

Is FIFA 19 zijn geld waard?

Is FIFA 19 je geld waard? Waarschijnlijk wel. Op de Champions League had ik jaren gewacht en ook The Journey lijkt eindelijk op toerental te komen. Dat de gameplay deze keer echt wel flink moeilijker is geworden, neem ik er graag bij.

.
EA Sports .



9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dave Janssens

  Dirk De Smedt het is dan ook een 'game'. Als je alles door de ogen wil zien van slechts één speler moet je maar voor het echie gaan voetballen.

 • Giovanni Segers

  Wendy dan zal je wat moeten oefenen, Zo moeilijk is het niet en de doelstellingen zijn perfect haalbaar

 • Dirk De Smedt

  Hoe kan je dit een voetbalspel noemen als je alles ziet vanaf een camera standpunt en niet vanuit de ogen van de speler zelf. Dit is zo fake.

 • Renato Porcu

  Die nieuwe game modes zijn voor niets nodig dan hadden ze hun tijd beter kunnen gebruiken voor de grafiek of voor wat indoor voetbal een echte gamer wilt niet die onnozele game modus zoals geen arbiter of bij elke goal een speler eruit die gamemodus brengen gewoon bugs met zich mee al zelf ondervonden!! Dus FIFA is sowieso met de jaren slechter aan het worden speel FIFA al van 95 spreek dus uit ervaring! Slecht slecht

 • Wendy Vandereyken

  Ik heb FIFA al een tijdje opgegeven. Het is simpelweg te moeilijk geworden voor de occasionele of vrijetijdsgamer. En dan kwamen er nog eens die overdreven doelstellingen in de carrièremodus bij. Tenzij je op de allerlaagste moeilijkheidsgraden ging spelen, maar dan had je er ook niks aan want dan vliegen de doelpunten er langs alle kanten binnen en is het niet meer realistisch. Wat uitdaging mag, maar je moet echt wel een freak zijn om mee te kunnen met dit spel nu.