Fleur uw pendelrit op met deze nieuwe lichting mobiele videogames

Play Pretend
Met het nieuwe werkjaar dat pas in gang schoot, is het misschien het juiste moment om een aantal nieuwe games op uw mobiele toestel te installeren: kwestie van de pendelrit wat minder duf te maken. Dat treft, want de afgelopen twee maanden verscheen er een aantal interessante nieuwe smartphone- en tablettitels.

Mini Metro

In dit behaaglijke sleepspelletje kan u het metrostelsel van wereldsteden als Londen, New York en Berlijn naar eigen inzicht opnieuw aanleggen, met lijnen die u kunt introduceren en verlengen op het bekende metroplannetje. Maar wel ervoor zorgen dat het boeltje een beetje goed blijft draaien, natuurlijk: goed in de gaten houden waar er veel verkeer is en waar nodig extra capaciteit toevoegen, anders dreigt het ondergrondse verkeersinfarct. (iOS en Android, € 4,99)

Dino Polo Club

Bully: Anniversary Edition

Gameuitgevers moeten dat niet te vaak meer doen, zo oude consolegames proberen te transporteren naar een mobiel platform: het is verdraaid moeilijk om een game die bedoeld was voor de relatief complexe besturing van een consolecontroller een beetje speelbaar te maken op een touchscreen. Alleen Rockstar Games weet het min of meer goed te doen: dat bewezen ze eind vorig jaar nog met deze mobiele versie van hun alweer tien jaar oude hit Bully. De game profiteert qua besturing van de lessen die ontwikkelaars het bekende uitgeeflabel hebben geleerd toen ze de afgelopen jaren een paar van de eerste 'Grand Theft Auto'-games naar de mobiele platformen brachten, en er zitten een paar interessante nieuwe minigames in. (iOS en Android, € 6,99)

Rockstar Games

Le Parker: Sous Chef Extraordinaire

Alles wat u eind vorig jaar niet noodzakelijk geserveerd kreeg in het teleurstellende 'Super Mario Run', zat in het al twee weken daarvoor gelanceerde 'Le Parker Sous-Chef Extraordinaire', een aandoenlijke zijscroller in al even charmante pixelgraphics. U moet de game niet downloaden om er grote vernieuwingen in dit genre in aan te treffen, maar wàt hij doet - zoals de fysica van zijn sprongetjes - doet hij goed. Ook al verzamelt u deze keer macarons in plaats van Mario-muntjes. Wel opletten voor ongecontroleerd vloeken in de trein, tram of bus: hij is behoorlijk pittig. (Voorlopig alleen iOS, Androidversie is onderweg, € 1,99)

Play Pretend

Rollercoaster Tycoon Classic

Terwijl op de pc de afgeleide game 'Planet Coaster' erg snel een grote fanbasis bij elkaar schaart, verscheen de ware opvolger van de klassieke managementgame uit 1999 onlangs op iOS. 'Rollercoaster Tycoon Classic' doet ook zijn best om zo goed mogelijk de vibe van het origineel naar uw plankje te brengen (want deze game, die een hoop overzicht vergt over een relatief groot speelveld, speelt natuurlijk het beste op de tablet). Het bouwen van de wildste rollercoasters, waarop eerdere mobiele probeersels in deze franchise vooral teerden, blijft natuurlijk belangrijk, maar tegelijkertijd moet u er ook voor zorgen dat uw softdrinkprijzen geen bezoekers wegjagen en u voldoende werknemers in dienst neemt. Constant met meerdere variabelen in de weer zijn, en snel de verbanden ertussen doorzien, is de boodschap. (iOS en Android, € 6,99)

Atari

Retsnom

In de meeste 2D-platformgames in pixelgraphic-stijl voert jolijtigheid de toon, maar een game als 'Retsnom' (probeer alvast de titel eens achterstevoren te lezen) doet daar niet aan mee. Dit geesteskind van een Koreaanse indiestudio ziet er misschien uit alsof het zich op een Commodore 64 afspeelt, maar het verhaal en de proza waarin dat wordt verteld - een vader dringt een geheim labo binnen, wanhopig op zoek naar iets om zijn in een zombie veranderde dochter mee te genezen - is iets zwaarder dan wat u van zo'n game zou verwachten. Ook de gameplay wandelt buiten de platgetreden paden, met onder meer een interessante spiegelmechaniek waarmee u de hele omgeving kunt herschikken tot er wèl een doorgang duidelijk wordt. (iOS en Android, € 0,99).

Magic Cube