Experte aan de KU Leuven: "Laat studenten op school één à twee uur gamen per week"

Thinkstock
Laat studenten in het lager en secundair onderwijs verplicht één à twee uur gamen per week op school: met dat opvallend voorstel komt onderzoekster Yung Shin Van Der Sype van de KU Leuven op de proppen bij VTM Nieuws. "Kinderen leren zo sneller nieuwe vaardigheden aan en leren op een andere manier denken", klinkt het.

Hoe zoiets er in de praktijk moet uitzien, laat Van Der Sype nog in het midden. "Maar het is belangrijk dat de nadruk niet énkel op de theorie ligt. In het bedrijfsleven worden nu al elementen uit games gebruikt om werknemers extra vaardigheden aan te leren."

De onderzoekster geeft vanuit haar expertise zelf een concreet voorbeeld. "Bedrijven worden vaak getroffen door gevaarlijke 'phishing mails' en daar zijn werknemers de zwakke schakel. Dankzij een computerspel zouden zij echter getraind kunnen worden om dergelijke mails snel te beoordelen."

In Zweden bestaat zelfs een opleiding die er specifiek op gericht is om professioneel gamer te worden. Vertrekpunt daar is de populaire shootergame Counter-Strike. "Sommige mensen noemen dat verspilling van belastinggeld, maar de meeste reacties waren eigenlijk positief. De game-industrie zelf kijkt enthousiast uit naar de resultaten", aldus bezieler Johan Ågren.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • vandekempen las campinas

  de experte in de zgn. menswetenschapjes bewijst weer haar overbodigheid en futiliteit.

 • Ken Mertens

  En dan hier merk je de generatie kloof

 • Daniel Cuypers

  Doen ze toch al in ruime mate in hun vrije tijd. Ik zou haast durven zeggen doen bijna niets anders.

 • Anti Verzuring

  Maak onze kinderen nog gekker dan ze al zijn. Wat een voostel alweer. Om te leren gamen hebben ze echt geen opleiding nodig

 • Paul vE

  Dat doen de kinderen thuis wel, als ze laat doen wel 2uur per dag