Eerste PlayStation komt terug in miniversie

rv
Na onder meer Nintendo en Sega gaat nu ook Sony de nostalgische tour op met een miniatuurversie van de oorspronkelijke PlayStation. Of dat net zo'n succes wordt, is nog maar de vraag. "Ik denk dat de nostalgie van de Nintendo wat groter is", zegt Julian Huijbregts van Tweakers.net. 

De PlayStation Classic oogt precies hetzelfde als het origineel uit de jaren 90, alleen twee keer zo klein. De verkoop begint 3 december, wat een verwijzing is naar de originele introductie van het apparaat. De eerste PlayStation verscheen namelijk op 3 december 1994. Aan de retro spelletjesmachine hangt een prijskaartje van 100 euro.

Nostalgie

Menig PlayStationfan zal een kreetje slaan bij het horen van het nieuws. "Het speelt heel erg in op nostalgie" verklaart Julian Huijbregts van Tweakers.net. "Dertigers of veertigers denken natuurlijk helemaal terug aan hun jeugd als ze dit product zien."

Toen gameconcurrent Nintendo de voorbije jaren miniversies uitbracht van de origine NES en Super Nintendo, waren die een enorm succes. "Wat dat betreft, is het niet heel verrassend dat ook Sony dat nu ook doet met de PlayStation", aldus Huijbregts. Van onder meer de Sega Mega Drive en de Commodore 64 verschenen ook miniversies.

rv

Klassiekers

Spelen van oude games, zoals de klassiekers die bij de allereerste Playstation horen, wordt volgens Huijbregts al heel lang gedaan door liefhebbers. "Maar dat is vrij technisch, dan moet je met software aan de slag of op Marktplaats een oude console kopen en die weer aansluiten. Als je zo’n ding opnieuw in de winkel legt, met de spelletjes erop en een moderne aansluiting zodat hij op je moderne televisie past, dan is dat voor heel veel mensen aanlokkelijk."

De console komt met een HDMI-kabel (voor een uitvoer tot 720p) en twee controllers. Met de bijgeleverde USB-kabel sluit je het snufje aan op een stroomadapter, die los verkrijgbaar is. Op de minivariant van de PlayStation staan twintig klassieke games, waaronder Final Fantasy VII, Jumping Flash, R4 Ridge Racer Type 4, Tekken 3 en Wild Arms. Een volledige lijst is nog niet bekendgemaakt. "De echte klassiekers zullen er wel opstaan", stelt Huijbregts de fans gerust.

rv

Gekte

Het is niet bekendgemaakt hoeveel PlayStation Classics gemaakt worden. Het is dan ook moeilijk te voorspellen of ze een hype zullen ontketenen. "Ik denk dat de nostalgie van de Nintendo wat groter is", aldus Huijbregts. "In die tijd was er nog niet eens een PlayStation. Je spreekt er een heel andere doelgroep mee aan."
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Statham

  Heb 2 maand geleden nog zo een originele als op foto met 2 controllers die zelfs nog in uitzonderlijke nieuwe staat was weggedaan. Wat doe je daarmee op de hedendaagse 4k tv's ? is goed voor kids voor in hun kamer maar verder ? Ook nog veel gechipt van deze vroeger. Deze krijgen nu een HDMI port

 • Freddy De Vos

  Eerste GTA zou super cool zijn!

 • Elise Van Damme

  Wij hebben thuis nog een gameboy van meer dan 20 jaar geleden.Tetris en supermario op een groen schermpje

 • Ramon Simon

  Er is grote drang naar nostalgie, misschien was het vroeger toch beter. Was een goede console met leuke spellen en de eerste stap in 3D voor velen. Toen waren de games nieuw, daarom heb ik nu het gevoel dat het meer van hetzelfde is. Er komen zoveel games uit dat ik niet eens weet waar mensen de tijd halen om al die oude nog eens te herspelen.

 • Marnick L'Eau

  jaja, daar is de catch: alleen een paar spellen die zij de klassiekers noemen, zullen beschikbaar zijn. Dan speel ik veel liever eender welk playstation spel gewoon op mn pc in een emulator met een usb controller. Veel minder beperkend en veel handiger.