Dit doet Candy Crush met je brein

reuters
U speelt het wellicht zelf of u hebt op Facebook meer dan waarschijnlijk al een aantal verzoeken gekregen: Candy Crush, een even populair als eenvoudig spel waarbij je met verschillende snoepjes combinaties moet vormen. Hoe het spel zo populair werd, hebben we hier al eens uitgelegd. Maar wat het doet met uw brein, dat weet u wellicht nog niet.

Candy Crush wordt ongeveer 600 miljoen keer per dag gespeeld en telt 40 miljoen gebruikers op Facebook. Gameontwikkelaar King verdient dagelijks zo'n 470.000 euro aan het spel, dankzij ongeduldige spelers die extra levens aankopen of snel een ticket voor het volgende level willen hebben. Een Australische vrouw spendeerde maar liefst 700 euro aan het spel.

Technologieblog Gamasutra zocht een verklaring voor die kostelijke verslaving. Het spreekt van een "aangename pijn", waarbij zogenaamde beloningsmechanismes er voor zorgen dat een gebruiker niet meer in staat is om weloverwogen keuzes te maken over de kostprijs en waarde van zulke producten. "Gameontwikkelaars gebruiken ook de nieuwste technologieën om de "aantrekkelijke" kenmerken van pokermachines na te bootsen", zegt professor Sudhir Kale van Bond University in Australië.

"Slechts een beperkt aantal mensen geraakt verslaafd aan spelletjes als Candy Crush", zegt de marketing en game-expert. "Verslaafden worden gestimuleerd door de afscheiding van dopamine door de hersenen. Dat is ook zo bij cocaïnegebruikers, het effect is hetzelfde. Maar niet iedereen raakt verslaafd. Niet elke gokker is een probleemgokker. Slechts één procent is een pathologische gokker."

kos