De clash der gameconsoles na één jaar: een stand van zaken

AFP
De PlayStation 4 en Xbox One, allebei ongeveer een jaar geleden gelanceerd en nu dus anderhalf najaarsseizoen op de markt, staan allebei nog altijd als een huis wat hun verkopen betreft. En dan was er die 'tour de force' van Nintendo, dat zijn magie uit de jaren '90 lijkt te hebben teruggevonden. De consoleoorlog heeft een paar verrassende wendingen genomen sinds het moment waarop hij werd ingezet. Maar wie wint er, en over welke console kunnen we na één jaar intensief gebruik zeggen dat hij iets voor jou is?

De strijd was lang en hard, en puur numeriek is er op dit moment een duidelijke winnaar: de PlayStation 4 haalt wereldwijd zwaar de bovenhand, met een verkoopscijfer dat - zie het staafdiagram hieronder, van onderzoeksbureau VGChartz - hoog uittorent boven de twee andere.

Dat betekent niet dat Microsoft met zijn Xbox One op weg is naar de afgrond, en het rijk van Nintendo's Wii U finaal uit is. Integendeel zelfs. We weten allemaal dat de Xbox One het niet zo goed doet in West- en Centraal-Europa (zeker in België verkoopt de console voor geen meter), maar dat wordt vlotjes goedgemaakt door het marktleiderschap op het Amerikaanse continent en in de Angelsaksische landen, en een groot succes op een aantal Scandinavische markten. De PS4 heeft dan weer vooral Europa in de tang, maar speelt tweede viool op de Amerikaanse markten.

En de Wii U? Die goeddeels ten dode opgeschreven console ziet stilaan de groei komen uit de sterke 'line-up' van titels die Nintendo al lanceerde (zie 'Super Mario 3D World', 'Donkey Kong Country: Tropical Freeze', 'Mario Kart 8' en 'Super Smash Bros. for Wii U'). De Nintendoconsole nestelt zich weliswaar in een wellicht blijvend derde positie, maar lijkt op dit moment zijn oude nichepubliek terug wat uit te breiden en doet het ook prima op de Aziatische markten. Het blijft wachten tot Nintendo's financiële cijfers de trend bevestigen, maar wat de consoleverkopen betreft zit het voorlopig snor.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Wie heeft de beste games en bediening?

Op naar de zogeheten 'core'-consoles, degene die door verstokte gamers worden gekocht. Die kwamen vorig jaar pas halfweg het eindejaarsseizoen op de markt met een eerder halfslachtig aanbod en pover geconverteerde games die ook op hun voorgangers uitkwamen, maar sinds nieuwjaar 2014 hadden ze het rijk goeddeels voor hen alleen. Het resulteerde in een resem games die al goed de visuele en rekenkundige kracht van de interne hardware hebben getoond, zoals 'Watch_Dogs', 'Call of Duty: Advanced Warfare', 'Assassin's Creed: Unity', de next-gen-remake van 'Grand Theft Auto V' en 'Dragon Age: Inquisition'.

Na ongeveer een jaar met beide consoles te hebben gerammeld (de Xbox One hebben we, dankzij een Canadees importje, al in de huiskamer staan sinds begin maart, toch weer een half jaar voor de 'officiële' Belgische release) blijven onze initiële bevindingen over de toestellen zelf ongeveer hetzelfde. De controller van de Xbox One is beter dan die van de PlayStation 4, al is die laatste al een fameuze verbetering ten opzichte van de PS3-uitvoering. De bedieningsinterface van de Xbox One is dan weer een complete ramp vergeleken met de redelijk klare besturingssoftware van de PS4.

Sony's console heeft op dit moment ook het voordeel wat visuele kracht betreft, met een paar topgames (zoals 'Dragon Age: Inquisition') die aan de hogere 1080p-resolutie draaien op de PlayStation 4, terwijl ze op de Xbox One beknot blijven tot de lagere 900p. Is dat een argument dat een invloed moet hebben op je aankoop? Nauwelijks, aangezien het verschil tussen die twee resoluties niet zo groot is als je denkt gezien de afstand dat je van het scherm verwijderd bent (bij een pc zit je veel dichter op de actie). En dan zijn er de onlinediensten, waar het eveneens geen echte strijd is: beide zijn robuust, en het nieuwere PlayStation Plus maakt het feit dat je nu ineens moet betalen om online te spelen meer dan goed met tonnen gratis content. Het enige objectieve verschil zit hem dus in de vingers: de hanteerbaarheid van de controllers en de vlotheid waarmee je de juiste dingen vindt op het scherm.

Electronic Arts

Veel relevanter zijn de exclusieve games die voor beide consoles verschenen. En daar heeft de underdog van de twee, de Xbox One dus, voorlopig de bovenhand. Sony lanceerde vorig najaar de nogal makke schietgame 'Killzone: Shadow Fall' en de onderschatte maar evengoed allang vergeten platformgame 'Knack' bij zijn toestel, gevolgd door eenzame opsteker 'Infamous: Second Son' in het voorjaar en de teleurstellende racegame 'Driveclub' tijdens deze eindejaarsperiode.

Voorlopig is alleen 'The Last of Us Remastered' de enige Sony-exclusive waar je echt wild van kunt lopen. Bij de Xbox One, daarentegen, zijn er al twéé uitstekende racegames verschenen ('Forza Motorsport 5' en 'Forza Horizon 2'), een verrassende nieuwe actietitel ('Sunset Overdrive') en een knappe shooter ('Titanfall').

Sony PlayStation
Microsoft Game Studios

Exclusives

Wat toekomstige 'exclusives' betreft lijkt Sony wel wat bij te benen, met de avonturengame 'Uncharted 4: A Thief's End', de horrorgame 'Until Dawn', de intrigerende historische shooter 'The Order 1886', de fantasygame 'Bloodborne', en de innoverende openwereldgame 'No Man's Sky'. Wat racen betreft wordt het wachten op de onvermijdelijke 'Gran Turismo 7', de zevende aflevering uit een reeks waarmee Sony al jaren concurreert tegen Microsofts 'Forza'-serie. Maar ook Microsoft laat zich niet onbetuigd.

Op de Xbox One is het onder meer uitkijken naar de Lara Croft-sequel 'Rise of the Tomb Raider' (al komt die enige tijd na zijn release ook op PS4 uit), de actiegame 'Quantum Break' van 'Max Payne'-makers Remedy Entertainment, de openwereldremake 'Crackdown', de fantasygame 'Scalebound' en de 'indie'-lieveling 'Ori and the Blind Forest'. En dan vergaten we bijna 'Halo 5: Guardians', de schietgame waarmee Microsoft zijn epische 'Halo'-reeks weer op de kaart wil zetten.

Die exclusieve releases zijn eigenlijk de enige échte reden om voor deze of gene console te kiezen, dus als je de overstap pas voor volgend jaar hebt gepland wordt het een kwestie van trailertjes bekijken en streepjes turven.

Sony PlayStation
Microsoft Game Studios