Belg eindigt in middenmoot op WK Fortnite, 16-jarige kampioen wint 2,7 miljoen euro

De Amerikaan “Bugha” wist de wereldbeker enkelspel Fortnite in de wacht te slepen.
USA TODAY Sports De Amerikaan “Bugha” wist de wereldbeker enkelspel Fortnite in de wacht te slepen.
Het Wereldkampioenschap Fortnite beleefde vandaag zijn hoogtepunt met de finale van het enkelspel. Honderd gamers streden om de wereldtitel, waaronder de Belgische Evan Depauw. “DRG”, zoals de speler bekend staat, eindigde in de middenmoot. Een 16-jarige Amerikaan sleepte de hoofdprijs in de wacht.

De honderd spelers behoren tot de elite van de gamewereld. In de kwalificatieronden lieten ze ruim 40 miljoen andere deelnemers achter zich. De immense populariteit van de computergame, die door 250 miljoen mensen wordt gespeeld, was ook duidelijk te merken in het Arthur Ashe-stadion in New York, wat met 23.000 bezoekers compleet uitverkocht was. 

Zaterdag werd op dezelfde plek de finale van het dubbelspel afgewerkt, waarbij de Belg Howard “Noward” Castiaux net buiten de top 10 eindigde. De 23-jarige uit Ukkel werd samen met zijn Zwitserse compagnon 13e. 

In zes finalewedstrijden van het schietspel, moeten de deelnemers proberen te overleven in een steeds kleiner wordende virtuele wereld. Zondagavond rond 18 uur Belgische tijd was het aan de solospelers om te laten zien wie zich de beste Fortnite-gamer ter wereld mag noemen.

Een uitverkocht stadion voor de finalisten van het enkelspel Fortnite
EPA Een uitverkocht stadion voor de finalisten van het enkelspel Fortnite

Fans zijn trots op Evan

De Belgische gamer Evan Depauw scoorde 14 punten in de finale, wat hem de 45e plaats in het eindklassement opleverde. De 15-jarige speler reageert zeer volwassen op zijn prestatie. Hij lijkt vooral te willen leren van zijn plek in de middenmoot. 

Kort naar de finale schrijft hij op Twitter: “Is er een manier om aan de herhalingen van de games te komen of niet? Het loont echt de moeite om ze te herbekijken”. Zijn fans reageren enthousiast op het bericht en het behaalde resultaat:  “Je bent een echte kampioen!” en “Je was slechts 6 punten van de top 20 verwijderd”, schrijven ze aan Evan.

Alsof je Wimbledon wint

De concurrentie was dan ook moordend. De Amerikaan Kyle Giersdorf, die onder de naam “Bugha” speelt, ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij scoorde in totaal 59 punten, waarmee hij zijn tegenstanders op afstand hield. De nummer twee - ook een Amerikaan - behaalde 33 punten. 

De 16-jarige Kyle uit Pennsylvania is daarmee ruim 2,7 miljoen euro rijker. Het is het hoogste prijzengeld ooit uitgekeerd aan een individuele winnaar van een computerspel. Het bedrag is vergelijkbaar met de hoofdprijs van het prestigieuze tennistoernooi Wimbledon.

“Hier zijn geen woorden voor, ik ben zo blij. Al het harde werk, het heeft gewerkt. Dit is krankzinnig”, zei Giersdorf in een interview na de wedstrijd.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Mijn zoon (22) gamet nog dagelijks (EA sports) op zowel PS als XB (tweedehands). Gamen ontspant zijn brein (heeft een actieve job in de horeca). Ik kijk stiekem als hij bezig is en geniet van zijn coordinatie. Maar ik moet hem wel "volledig gerust laten"!

 • Jos Vervoort

  Proficiat aan Evan Depauw, 45e van de 250 miljoen, felicitations!

 • Gert Van Bunderen

  Gefeliciteerd voor de winnaar maar als je dit in essentie bekijkt is het waanzin net zoals het waanzin is wat voor bedragen jonge voetballers krijgen.

 • Milan Deweppe

  Iedereen die zegt dat als je een gamer bent lui bent kent het niet de meeste mensen die hier aan mee hebben gedaan oefenden 8 uur per dag ofmeer en hebben hard geoefend om daar te Komen het is niet omdat je het Niet kent dat je direct van iets moet uitgaan

 • Natacha Verpoort

  2.7Miljoen? toch niet normaal