Bakken kritiek op game waarin speler vrouwen moet verkrachten en vermoorden

Een beeld uit ‘Rape Day’.
Steam Een beeld uit ‘Rape Day’.
Een nieuwe game die binnenkort uitkomt op gameplatform Steam heeft voor een storm van kritiek gezorgd. In ‘Rape Day’ moet de speler vrouwen verkrachten, vermoorden en beledigen. Daarnaast zijn er ook elementen van necrofilie en pedofilie in te zien. 

Spelers kunnen in het spel de rol aannemen van een serieverkrachter in een zombie-apocalyps. Om verder te komen in het spel moeten de gamers vrouwen aanranden, doden en verkrachten (soms in die volgorde). De maker zelf stelt dat het spel - dat ongeveer een halfuur content biedt - ideaal is voor de sociopaten onder ons.

De meeste kritiek komt op het bordje van platform Steam te liggen. Gamers willen dat het platform het spel verwijdert. De online marktplaats voor pc-spellen heeft altijd een milde aanpak gehad wat betreft grove, controversiële games. 

Marteling

Het bedrijf achter Steam, Valve, heeft in zeldzame gevallen een spel verwijderd uit haar winkel. Dat gebeurde vorig jaar met het spel ‘Active Shooter’, een spel waarin de speler schietpartijen op Amerikaanse scholen moet uitvoeren. Vaak worden dit soort spellen ontwikkeld door een klein team of slechts één persoon. De vraag is nu of Valve strenger moet zijn op deze ontwikkelaars. 

De ontwikkelaar zelf vindt dat het spel moet kunnen. “Je kan verkrachting niet verbieden in games, maar wel moord en marteling toestaan. De meeste mensen kunnen fictie makkelijk onderscheiden van de realiteit, en diegene die dat niet kunnen moeten geen spellen spelen”, zo valt te lezen op de website van het spel.

Het spel wordt momenteel onderzocht door Valve. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Tersago

  Igor Roggen, er zit enige waarheid in het feit dat je bepaald publiek aanspreekt en zelfs stimuleert echter ben ik overtuigd dat de grond van het probleem niet bij de spellen ligt maar bij het karakter/profiel van de speler alsook wat er maatschappelijk toegelaten is. Ik heb de meeste controversiële games gespeeld of getest en heb nooit die bepaalde neigingen gehad of vertoond.

 • Jos Vervoort

  Ben wel geinteresseerd in diezelfde mate dat ik geinteresseerd ben in A Serbian Film (reeds 16x maal bekeken) en een game als Agony. Shockerende content is als een mot op een lamp voor mij. Maar mensen in het echt iets aandoen? Jamais! Dat heet respect voor anderen.

 • Igor Roggen

  Tom de cremer. Je bent uiteraard geen moordenaar. Maar het blootstellen aan dergelijke "games" creëert wel een tolerantie voor dit soort gedrag en bij jongeren kan de grens tussen game en werkelijkheid een beetje flou worden. Kijk maar naar de mass shootings in de VS dankzij al de schietspelletjes waar de oplossing voor eender welk probleem is van het af te knallen

 • Tom De Cremer

  Niet dat dit een spel is dat mij in de verste versten zou interesseren maar als er een film zou van gemaakt worden in plaats van een spel zou hij geprezen worden om een onconventioneel thema neer te zetten. Wat is dan het verschil? En nee het is niet omdat je een spel speelt waarin je mensen moet vermoorden dat je zelf een moordenaar bent dus waarom zou dit hier wel zo zijn?

 • Mario Tersago

  Enerzijds heb je spellen zoals Wolfenstein, Manhunt, GTA (de oorspronkelijke), Postal, Thrill Kill, Bully, RapeLay, Hotline Miami, Hatred, Agony, .. en dan stel je je de vraag waarom dit spel niet zou mogen? Waarmee ik dit spel niet wil goedpraten of de gruwelijke intentie wil minimaliseren, echter als men dit zou verbieden, moet men bovenstaande spellen ook maar verbieden over heel de lijn.