"Wat is een counter?": onze politici spelen 'Fifa 19' op gamebeurs

rv
Op gamebeurs Gamescom in Keulen speelt Vlaams mediaminister Sven Gatz een potje Fifa 19 tegen volksvertegenwoordiger Roel Desyn. De Open Vld-minister geeft de telecomspecialist van CD&V een compliment over zijn counterspel, maar die is duidelijk geen voetbalkenner. "Wat is een counter?", reageert hij.

Gatz is overigens klaar met zijn actieplan rond gaming. "Het belangrijkste is de budgetverhoging van vorig jaar, maar daarnaast willen we nu meer inzetten op promotie en marketing", laat hij weten. Hij wil met andere woorden de Vlaamse gameontwikkelaars steunen in het aan de man brengen van hun producten. 

Groter dan film- en muzieksector samen

"Wereldwijd is de gamesector vandaag groter dan de muziek- en filmsector samen", legt Gatz uit. "Dit gaat alleen maar toenemen, zowel economisch als maatschappelijk." Ook in Vlaanderen groeit de professionele gamesector, maar hinkt hij wel achterop. In de Scandinavische landen bijvoorbeeld draait de game-industrie een veel grotere omzet dan bij ons. 

Meer financiële steun moet soelaas brengen voor de sector. Het budget van het gamefonds, onderdeel van het Vlaams Audiovisueel Fonds, werd in 2017 verdubbeld tot 1,73 miljoen euro. Maar o
ok al heb je de beste game ter wereld ontwikkeld, als er geen ruchtbaarheid aan gegeven wordt, kom je nergens. Het gamefonds wil ontwikkelaars dan ook steun bieden voor de promotie van hun game.

Taxshelter

Sven Gatz pleit ook voor een taxshelter voor de Belgische game-industrie, waardoor investeerders in de gamesector zouden kunnen genieten van een fiscaal gunstig regime. Dit is federale materie, en zowel CD&V als Open Vld deden wetsvoorstellen in die richting. "Ik hoop echt dat we die taxshelter nog in deze legislatuur rondkrijgen", zegt Desyn, de indiener van het voorstel. "Het is aan ons om de collega's van MR en N-VA te overtuigen." Na goedkeuring in de Kamer, moet ook nog de Europese commissie ervan overtuigd worden om de taxshelter niet te aanzien als staatssteun.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Emily Ariza

  Nadat de gamesindustrie jarenlang (decennialang) stiefmoederlijk werd behandeld gaan onze heren ministers er nu iets aan doen wanneer het te laat is en in de omringende landen er reeds een veel grotere gamesindustrie gevestigd is. Vraag maar eens aan het Gentse Larian Studios hoeveel overheidssteun ze tot nu toe kregen. Hun succes kwam er ondanks en niet dankzij onze heren en dames politici. Als het op toekomstvisie aankomt scoren de Belgische politiek niet eens een dikke nul, maar een -3.

 • Yves Vanderpoorter

  Weer zo een hardwerkende politieker! Die zich wil vereenzelvigen met hardwerkende mensen die succes hebben. Wat een loser ! game over !

 • Hans Van Diest

  Wereldvreemd. Gatz mag stilaan Pascal Smet een dikke handdruk geven.

 • Frank Meynen

  zal plezant geweest zijn !!! zucht

 • Jo Van Caenegem

  'Gamen', en het populairste spelletje is ... een schietspelletje, wie had dat nu verwacht??!