“Nieuwe PlayStation kan ook overweg met PS4-games”

Illustratiefoto.
shutterstock Illustratiefoto.
Sony heeft meer informatie losgelaten over de opvolger van de PlayStation 4. De gameconsole wordt niet alleen veel sneller, maar zal ook overweg kunnen met de schijfjes van de PS4. Dat was niet het geval bij de PlayStation 3 en 4. 

Voor het eerst worden concrete details gedeeld over de nieuwe gameconsole, die overigens nog geen officiële naam heeft. Zo werd bekend dat de PlayStation zal draaien op geheel nieuwe hardware die de console sneller dan ooit moet maken. Dat vertelde leidinggevend systeemarchitect Mark Cerny in een interview met Wired.

Eén van de grootste veranderingen is het type opslagmedia dat in de PS wordt verwerkt. De harde schijf wordt een SSD, die supersnelle laadtijden en gameplay mogelijk maakt. In een demonstratie toonde Cerny dat de fasttravel in ‘Spider-Man’ amper 0,8 seconde in beslag nam – op de oude console was dat nog 15 seconden.

De spelcomputer zal verder ook 8K-graphics en 3D-audio ondersteunen.

Ook PS4-spellen

Ook belangrijk: de games van de PlayStation 4 zullen ook gewoon werken op zijn opvolger. Volgens Cerny zijn beide spelcomputers gebaseerd op dezelfde architectuur, waardoor die ‘achterwaartse compatibiliteit’ mogelijk is. Dat was vroeger wel anders. Zowel de PlayStation 4 als de meeste versies van de PlayStation 3 kunnen geen oudere spellen draaien - een doorn in het oog van vele fans.

Het bedrijf bevestigde tot slot ook dat de PSVR-headset, de virtualreality-bril van Sony, compatibel zal zijn met de nieuwe PlayStation, maar wilde niet loslaten of er een nieuwe versie in de maak is. Ook over gametitels hield Sony de lippen nog stijf op elkaar.

2020?

Het is niet bekend wanneer de nieuwe PlayStation op de markt komt, maar volgens Cerny zal het niet meer voor dit jaar zijn. Aangezien ontwikkelaars al toegang hebben tot devkits – de hardware die ze nodig hebben om spellen voor de console te ontwikkelen – is een lancering in 2020 waarschijnlijk.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yvan Lissens

    Het gerucht doet de ronde dat de console rond de 500 € zal kosten. De harde schijf is hopelijk groot genoeg (2 tb). Als het een ssd zal zijn, zal dit de prijs stevig opdrijven.

  • Michael Kenis

    spijtig genoeg heeft de PS4 niet zo'n kwaliteitsvolle games als de PS3 had, dus is die backwards compatibility een beetje een moot selling point. Als de PS4 dit had, dan hadden ze nog veel GT6 spellekes kwijtgeraakt en had men kunnen zien dat multiplayer NIET de toekomst is, integendeel zelfs, die hele multiplayer focus is de oorzaak van de huidige retrogaming trend