"Drie jaar hurken, om dan hoger te kunnen springen": PlayStation 5 verschijnt ten vroegste in 2021

Directeur Tsuyoshi 'John' Kodera van Sony's PlayStationafdeling.
REUTERS Directeur Tsuyoshi 'John' Kodera van Sony's PlayStationafdeling.
De PlayStation 4 viert eind dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar de spelconsole is nog lang niet uitgezongen. Producent Sony lanceert een echte opvolger pas ten vroegste in 2021, zegt directeur Tsuyoshi 'John' Kodera van de PlayStationafdeling aan de Wall Street Journal. Eerder circuleerde het gerucht dat Sony de console in 2020 wilde uitbrengen.

Sony wil minstens drie jaar wachten om "zich voor te bereiden op de volgende stap", zegt Kodera, die wel aangeeft dat de PlayStation 4 de laatste fase van zijn levenscyclus ingaat. "We gebruiken de komende drie jaar om te hurken, om zo in de toekomst hoger te kunnen springen." Kodera geeft verder geen details over de hardware of eigenschappen van de PlayStation 5.

Draagbaarheid

De kans bestaat wel dat het nieuwe apparaat het voorbeeld van Nintendo's Switch volgt, die vorig jaar verscheen. Met die console kan je gamen op tv, maar je kan hem ook uit het dockingstation halen om te gebruiken als draagbare spelconsole. Draagbaarheid is dus een onderwerp dat Sony bekijkt, luidt het. 

Sony bracht zes jaar geleden de draagbare PS Vita uit, een uitstekende spelconsole die weliswaar niet echt kon doorbreken en waarvoor Sony onlangs aankondigde te zullen stoppen met de productie van fysieke games. Kodera zegt nu dat Sony zich op vlak van mobiliteit niet wil beperken tot een enkel 'dedicated' device. "We hebben een breder perspectief nodig dan dat, want zoveel dingen zijn nu verbonden met het internet." 

Kos

Cyclus

Sony heeft zijn focus op PlayStationvlak de voorbije jaren verschoven van hardware naar online abonnementsdiensten, met succes. In maart had de PlayStation Plus-dienst, waarmee gebruikers multiplayergames kunnen spelen maar ook gratis oudere games kunnen downloaden, 34 miljoen gebruikers. De dienst biedt Sony een stabielere bron van inkomsten dan de wisselvallige verkoop van hardware en software. 

Kodera zegt dat die kant van PlayStation de manier verandert waarop Sony denkt over nieuwe producten. "We moeten af van de traditionele manier van kijken naar een levenscyclus van een console", zegt hij. "We leven niet langer in een tijd waarin je kan denken over de console of gewoon het netwerk alsof het twee verschillende dingen zijn."

REUTERS

Lang

Als de PS5 in 2021 zou verschijnen, is dat de langste periode tussen twee generaties consoles van Sony tot nu toe. Tussen de PS3 en PS4 zat zeven jaar, en de PS4 kwam eind 2013 uit. Wel bracht Sony met de PS4 Pro in 2016 een tussentijdse upgrade uit.

Meer weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen?
Ga naar Tweakers.net3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Wim De Pauw

    De reden waarom die zo lang meegaat is gewoon omdat de Playstation 4 een zeer geslaagde console is. Met games die steeds duurder worden om te ontwikkelen ook en waarbij het dan interessant is als de ontwikkelaars zelf langere tijd richting hardware kunnen werken die ze kennen zonder eerst weer maanden of jaren te moeten leren en wennen. En ook al is de Xbox krachtiger hebben ze daar niet direct veel van te vrezen door gebrek aan exclusieve games.

  • Laurens Heyrman

    ja peter, een tablet ja ...

  • Peter Buyck

    En dat betekent een gigantische marketingstunt... Een tablet die maar 2 jaar meegaat qua updates vs een beleid dat langetermijnondersteuning aanbiedt... Ecologisch verantwoord én een goede marketingstrategie. I'm loving it!