‘Call of Duty’ verwijdert vermeend racistisch handgebaar uit spel

In het spel ‘Call of Duty Modern Warfare’ konden spelers sinds begin 2020 een OK-gebaar maken, maar de ontwikkelaar heeft deze optie nu verwijderd.
Call of Duty Modern Warfare In het spel ‘Call of Duty Modern Warfare’ konden spelers sinds begin 2020 een OK-gebaar maken, maar de ontwikkelaar heeft deze optie nu verwijderd.
‘Call of Duty’-ontwikkelaar Infinity Ward heeft het OK-gebaar uit hun game ‘Call of Duty Modern Warfare’ verwijderd. Op internet heerst onduidelijkheid over de reden. Het gebaar zou symbool staan voor ‘blanke overheersing’.

In ‘Call of Duty’ kunnen spelers tijdens het gamen verschillende virtuele handgebaren maken. Zo was het sinds begin dit jaar ook mogelijk om het wereldberoemde OK-gebaar te maken met je linkerhand. Bij de laatste update is deze optie echter verwijderd, zonder dat de game-ontwikkelaar hier ook maar iets over heeft gemeld.

De reden voor het verwijderen lijkt te liggen bij het feit dat het gebaar sinds september 2019 geregistreerd staat als een ‘expressie van blanke overheersing'. Dit is zo vastgelegd bij de Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die antisemitisme en het verspreiden van haat probeert tegen te gaan. Er zit echter een addertje onder het gras bij de registratie van dit teken bij de ADL.

Uit de duim gezogen

In 2017 begonnen gebruikers op het anonieme internetforum 4Chan te doen alsof het OK-symbool een verborgen betekenis had. Deze compleet uit de duim gezogen theorie werd echter door extreemrechtse partijen, zoals neonazi's en de Ku Klux Klan, opgepakt en als dusdanig haatdragend symbool gebruikt.

Hoewel game-ontwikkelaar Infinity Ward geen toelichting heeft gegeven over het verwijderen van het gebaar, lijkt dit onderdeel van de maatregelen omtrent de ‘Black Lives Matter’-gebeurtenissen van de afgelopen weken. ‘Call of Duty’ had al eerder aangegeven er alles aan te doen om te zorgen dat hun game vrij blijft van racisme en andere vormen van haat en het verwijderen van het OK-gebaar lijkt hier onderdeel van te zijn.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ellie Willems

    Dit staat al jaar en dag voor 0 kills.

  • Luc Hermans

    Hoe gaan duikers nu ok zeggen onderwater?